Folkeaksjon mot nazibutikken Tønsberg

I det hippeste strøket av Berlin går gallerier, pornosjapper, kafeer og designbutikker sammen for å bli kvitt nazibutikken Tønsberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi skal arrangere en utstilling langs gata for å forklare folk hva nazisme er, sier Rike Feurstein, som driver hattebutikk med galleri i Rosa Luxemburg-Strasse i sentrum av det gamle Øst-Berlin, like ved den nynazistiske butikken.

Mange butikkeiere og beboere i strøket deltok på et møte i det lokale teateret Volksbühne i mars for å planlegge aksjoner for å jage nazistene bort. Mange har også klistret opp merker mot butikken og mot nynazisme, og Feurstein har skrevet ut informasjon om nazisme og de tyske nynazistene fra Wikipedia som hun har hengt opp i butikkvinduet.

- Vi er ikke glade for å ha dem her, og alle i gata er med på aksjonene for å få dem ut, sier Melanie Kutzke, som selger sensuelt undertøy i butikken Blush Dessous ved siden av.

Hipt strøk


Den omstridte butikken flyttet i februar inn i en elegant gammel berlinergård to kvartaler fra Alexanderplatz etter at den var kastet ut av et kjøpesenter.

Området i Mitte er et av de hippeste i Berlin, fullt av unge, urbane og latte-nytende ungdommer. Før krigen var Mitte senter for det jødiske Berlin, men etter at de fleste tyske jødene var myrdet av naziregimet, forfalt strøket i DDR-tida til et slitent arbeiderstrøk.Norsk flagg
Et stort norsk flagg møter oss innenfor det knuste utstillingsvinduet under skiltet Tønsberg. Her selges bukser, skjorter og hettegensere fra kleskolleksjonen Thor Steinar.

Fasaden er tilsølt av rød og gul maling fra aksjonene som Berlins autonome har gjennomført mot butikken.

Men den unge ekspeditrisen benekter at butikken er nazistisk. Hun sier at de bare beundrer vikingene og spør om ikke klærne de selger er kule.

Rike Feurstein i hattebutikken sier at det var et renn av snauskaller da butikken åpnet og de hadde gode åpningstilbud, men senere har det dabbet av.


Sagt opp
- Noe av det latterligste er at nynazister slår seg til i en gate som er oppkalt etter den tyske revolusjonære Rosa Luxemburg, sier Gernot Ober i nabobutikken Redspective for urbane kunstnere som driver med russiskinspirert design.Husverten har sagt opp leiekontrakten med Tønsberg fordi han ikke fikk riktig informasjon om hva slags forretning det er.

Nylig fikk Hundertwasserhuset i Magdeburg rettens medhold i å kaste ut en annen filial av Thor Steinar-butikken med samme begrunnelse.


- Vi støtter huseieren, og vi tror ham når han sier han ikke visste, sier Ralf Linnenbrink i klesbutikken Trüffelschwein.Han sier de også gjerne blir kvitt Thor Steinar-butikken for å slippe protestaksjonene med flaske- og malingskasting, som det har vært fire-fem av siden februar.

(NTB)

PROVOSERER: Midt i et av de hippeste strøkene i Berlin har nazibutikken Tønsberg åpnet sine lokaler med norsk flagg i utstillingsvinduet. Melanie Kutzke som bestyrer en butikk for eksotisk undertøy like ved og er med på aksjonen Fashion against Fascism. Foto: NILS MYKLEBOST / SCANPIX
PROVOSERER: Midt i et av de hippeste strøkene i Berlin har nazibutikken Tønsberg åpnet sine lokaler med norsk flagg i utstillingsvinduet. Melanie Kutzke som bestyrer en butikk for eksotisk undertøy like ved og er med på aksjonen Fashion against Fascism. Foto: NILS MYKLEBOST / SCANPIX Vis mer