Folkeavstemning: Australia sier ja til likekjønnet ekteskap

61,6 prosent stemte for.

JA: Det ble som folkene bak denne enorme plakaten i Sydney ønsket, det ble ja til likjekjønnet ekteskap. Foto: AFP PHOTO / William WEST / NTB scanpix
JA: Det ble som folkene bak denne enorme plakaten i Sydney ønsket, det ble ja til likjekjønnet ekteskap. Foto: AFP PHOTO / William WEST / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Et klart flertall i Australia har stemt ja til likekjønnet ekteskap i landet. Regjeringen har lovet å endre ekteskapsloven innen jul.

61,6 prosent stemte for å gjøre likekjønnet ekteskap lovlig, mens 38,4 prosent stemte imot, melder ABC News.

Folkeavstemningen er ikke bindende, men statsminister Malcolm Turnbull har tidligere sagt at dersom forslaget får flertall, vil nasjonalforsamlingen debattere og stemme over en lovendring innen jul.

- Millioner av mennesker har talt og uttrykt et overveldende ja til likekjønnet ekteskap. De stemte ja til rettferdighet, ja til forpliktelse og ja til kjærlighet, sa Turnbull da resultatet ble klart:

- Nå er det opp til oss i nasjonalforsamlingen å få gjort den jobben det australske folk har bedt oss om å gjøre.

Statsministeren oppfordrer alle, uavhengig av hva de stemte, om å godta og respektere resultatet.

Senator Eric Abetz, som har vært en av de mest aktive på nei-siden, sier han er skuffet over resultatet, men respekterer det.

- Å endre en grunnleggende institusjon som eksisterte lenge før staten vår, er noe som med rette bør avgjøres av innbyggerne, og valgdeltakelsen var høy på tross av alle som hevdet det ikke ville gå, sa Abetz.

Han understreker at han er stolt av alle som stemte nei «på tross av den nådeløse ja-valgkampen ført av mediene, den politiske eliten og kjendiser».

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer