FRYKTER FOLKEAVSTEMNINGEN: Folkeavstemningen om selvstendighet i Sørøst-Ukraina er «et steg mot avgrunnen», ifølge fungerende president Oleksandr Turtsjynov. Foto: AFP Photo/Sergei Supinsky/NTB Scanpix
FRYKTER FOLKEAVSTEMNINGEN: Folkeavstemningen om selvstendighet i Sørøst-Ukraina er «et steg mot avgrunnen», ifølge fungerende president Oleksandr Turtsjynov. Foto: AFP Photo/Sergei Supinsky/NTB ScanpixVis mer

- Folkeavstemning et steg mot avgrunnen

Landets fungerende president Oleksandr Turtsjynov mener selvstyre i Øst-Ukraina vil rasere økonomien, velferdssystemet og tilværelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Folkeavstemningen om selvstendighet i Sørøst-Ukraina er «et steg mot avgrunnen», ifølge fungerende president Oleksandr Turtsjynov.

• Stemmelokalene ble offisielt åpnet ved sju-tiden i dag.

- De som er for selvstyre skjønner ikke at det vil innebære en fullstendig rasering av økonomien, velferdssystemet og tilværelsen i allmennhet for det store flertallet, sier Turtsjynov foran folkeavstemningen i dag.

Vesten har sammen med regjeringen i Kiev, som har utlyst presidentvalg 25. mai, erklært folkeavstemningen som ulovlig. Også Russlands president Vladimir Putin har bedt om at folkeavstemningen ikke avholdes. Men separatistene har vendt det døve øret til.

Men for Ukrainas del vil det i tillegg til risikoen for en full borgerkrig, også få store konsekvenser om Luhansk og Donetsk skulle løsrive seg. Det vil innebære en reell smell for landets allerede kriserammede økonomi.

Uklart I de to regionene bor 7,3 millioner av landets 46 millioner innbyggere. Og gjennom dem går landets kull- og stålbelte, som står for 16 prosent av Ukrainas totale industriproduksjon.

Folkerepublikken Donetsk er allerede blitt erklært av de prorussiske separatistene som har satt Sørøst-Ukraina på hodet våren 2014. Spørsmålet de hjemmelagde stemmesedlene stiller beskrives som vagt. Det kan tolkes som en avstemning om uavhengighet, mener internasjonale eksperter. Men på stemmesedlene står det kun: «Støtter du avgjørelsen om selvstyre som Folkerepublikken Donetsk har tatt.» Det presiseres ikke nærmere hva det innebærer.

Moralsk rett - En ja-stemme betyr ikke at Donetsk blir en del av Russland eller forblir i Ukraina eller blir en selvstendig stat, sier lederen av den selvutnevnte valgkomiteen, 33-åringen Roman Ljagin, ifølge Washington Post.

- Det betyr av vi får støtte av et flertall av befolkningen og en moralsk rett til å slå fast at vi ikke er fornøyd med det som skjer i landet vårt, legger han til.

Det vil ikke være noen observatører til stede under avstemningen, og valgfusk er fullt mulig. Stemmesedlene bærer en liten illustrasjon, men ingen spesielle merker som forhindrer kopiering.

- Gjør som dere vil Lederen av den selvutnevnte valgkomiteen, 33-åringen Roman Ljagin, prøver ikke å legge skjul på at det ikke er noe helt vanlig valg som skal avholdes.

- Okay, det er ikke i tråd med loven, men det er den eneste utveien, sier Ljagin.

Ifølge ukrainske sikkerhetsstyrker er valget allerede avgjort. De har offentliggjort en telefonsamtale som skal være mellom en russisk nasjonalistleder og opprørslederen i Donetsk.

- Bare gjør hva du vil og så skriver du at dere fikk 99 prosent, sier den russiske stemmen. Internasjonale medier har ikke klart å få bekreftet samtalen på uavhengig vis.

(NTB)