FOLKEAVSTEMNING. Valgokalene har allerede åpnet, og Krim.-halvøyas omlag 1, 5 millioner innbyggere har 12 timer på seg til å avgi sine stemmer. Foto:  AFP / VIKTOR DRACHEV / Scanpix
FOLKEAVSTEMNING. Valgokalene har allerede åpnet, og Krim.-halvøyas omlag 1, 5 millioner innbyggere har 12 timer på seg til å avgi sine stemmer. Foto: AFP / VIKTOR DRACHEV / ScanpixVis mer

Folkeavstemning i gang på Krim

Valglokalene åpnet klokka 08.00.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag går innbyggerne på Krim-halvøya til urnene for å avgi sin stemme om de ønsker en løsrivelse fra Ukraina.

Valgokalene har allerede åpnet, og halvøyas omlag 1, 5 millioner innbyggere har 12 timer på seg til å avgi sine stemmer.

- Forfalsker resultatene Vesten og internasjonale organisasjoner mener avstemningen er ulovlig, og at Russland opptrer i strid med folkeretten.

- Det de kaller en folkeavstemning, kommer ikke til å skje på Krim, men i Kremls kontorer, sa Ukrainas fungerende president Oleksandr Turtsjynov i går, ifølge NTB.

- Russiske styrer har ingen planer om å holde en folkeavstemning, de skal bare forfalske resultatene, fortsatte han.

- Situasjonen er farlig Russiske myndigheter peker derimot på at beslutningen om å holde avstemningen er tatt av regionforsamlingen på Krim-halvøya, og mener den er i tråd med folkeretten.

Ifølge the Guardian uttrykte Turtsjynov i går bekymring med tanke på at de russiske styrkene vil fortsette å innta ukrainsk land etter dagens folkeavstemning.

- Situasjonen er farlig. Jeg overdriver ikke. Det finnes en reell trussel om en invasjon av ukrainsk territorium, sa han.

- Prest kidnappet Stemningen har vært spent i Ukraina  før folkeavstemningen. Fredag ble en prorussisk demonstrant og en tilfeldig forbipasserende drept da ukrainske nasjonalister åpnet ild mot menn som forsøkte å storme nasjonalistenes hovedkvarter i Kharkiv.
I en uttalelse fra det ukrainske utenriksdepartementet ble det i går hevdet at russiske styrker har tatt kontroll over Strilkove,  nordøst for Krim-halvøya. I uttalelsen heter det at Ukraina kommer til å bruke alle tilgjengelige midler for å stanse Russlands militærinvasjon, skriver NTB.

Ifølge nyhetsbyrået AFP ble en ukrainsk prest i går kidnappet i sin hjemby Sevastopol på Krim. Bevæpnede personer skal ha stormet kirken den gresk-ortodokse presten befant seg i, og bedt han forlate Krim.

To spørsmål Folkeavstemningen blir presentert som en mulighet for befolkningen til å si «ja» eller «nei» til Krims løsrivelse og innlemmelse i Russland, og innbyggerne får to spørsmål:

• Støtter du at Krim gjenforenes med Russland og blir en del av Den russiske føderasjonen?
• Støtter du at grunnloven fra 1992 gjeninnføres og Krims status som en del av Ukraina?

Siden grunnloven fra 1992, som det vises til, raskt ble forkastet, innebærer det andre spørsmålet at Krim i praksis blir en uavhengig region i Ukraina, med vide fullmakter til å velge sin egen vei og sine egne forbindelser, skriver NTB. Siden ledende politikere på Krim allerede ønsker at regionen skal bli russisk, vil alternativet, om det skulle få flertall, bare innebære en lengre vei mot russisk kontroll over halvøya, mener analytikere.

- Anerkjenner ikke Heller ikke Norge anerkjenner resultatet fra dagens folkeavstemning. Utenriksminister Børge Brende gjorde landets syn klart på fredag med uttalelsen:

- Vi kan i likhet med andre land ikke anerkjenne resultatet fra en folkeavstemning under de rådende omstendigheter med blant annet folkerettsstridig russisk militær tilstedeværelse, sa Brende til NRK, og uttalte videre:

- Norge mener at folkeavstemningen på Krim, hvis den nå gjennomføres på søndag som planlagt, under de rådende omstendigheter er folkerettsstridig og uten legitimitet, sier utenriksministeren.

AVGIR STEMME: En kvinne avgir her sin stemme i folkeavstemningen. Foto: REUTERS/Baz Ratner/Scanpix
AVGIR STEMME: En kvinne avgir her sin stemme i folkeavstemningen. Foto: REUTERS/Baz Ratner/Scanpix Vis mer