Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Folkeavstemning mot rumensk president ugyldig

Romanias president Traian Basescu kan vende tilbake til embetet etter en kjennelse i landets grunnlovsdomstol.

SITTER GODT: President Traian Basescu har fått tilbake embetet av Grunnlovsdomstolen i Romania. Det har lenge pågått en forvirrende og lite høflig maktkamp mellom ham og statsminister Victor Ponta. Foto: AFP / Scanpix / ANDREI PUNGOVSCHI
SITTER GODT: President Traian Basescu har fått tilbake embetet av Grunnlovsdomstolen i Romania. Det har lenge pågått en forvirrende og lite høflig maktkamp mellom ham og statsminister Victor Ponta. Foto: AFP / Scanpix / ANDREI PUNGOVSCHI Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Grunnlovsdomstolen slo fast, i dag tirsdag, at folkeavstemninga 29. juli, der velgerne skulle ta stilling til om president Traian Basescu bør stilles for riksrett, er ugyldig. Dette skyldes at valgdeltakelsen var lavere enn loven foreskriver.

88 prosent av velgerne sa ja til at presidenten bør stilles til ansvar for å ha gjennomført store budsjettkutt i forbindelse med at Romania mottok lån fra EU og Pengefondet (IMF) i 2009 og 2011. Men valgdeltakelsen var på bare 46 prosent, dermed ble avstemningen kjent ugyldig.

Det at Basescu fortsetter som president, betyr en forlengelse av maktkampen mellom ham og statsminister Victor Ponta. Det er Ponta som har ført an i kampen for å få Basescu avsatt og stilt for retten på grunn av de upopulære budsjettkuttene. Mandag leverte statsministeren en ny oversikt over valgdeltakelsen i håp om å få folkeavstemningen godkjent.

Basescu ble suspendert av nasjonalforsamlingen tidligere i juli, noe EU-kommisjonen har reagert kraftig på. Romania har i en fersk EU-rapport også blitt kritisert for et svakt rettssystem og omfattende korrupsjon.

Hvis grunnlovsdomstolen hadde funnet at folkeavstemningen var gyldig, ville det etter alt å dømme ført til sterke reaksjoner på finansmarkedene.

(NTB-Reuters)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media