KOMMENDE VALGREFORM: Nick Clegg t.v. ønsker folkavstemning. Statsminister David Cameron (midten) ingår et kompromiss. T.h. tidligere statsminister Gordon Brown.  Foto:  Keith Hammett / Dagbladet
KOMMENDE VALGREFORM: Nick Clegg t.v. ønsker folkavstemning. Statsminister David Cameron (midten) ingår et kompromiss. T.h. tidligere statsminister Gordon Brown. Foto: Keith Hammett / DagbladetVis mer

Folkeavstemning om britisk valgreform i mai

Folkeavstemning om det som kan bli den største valgreformen på flere tiår, ifølge en regjeringskilde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Storbritannia vil i mai neste år holde en folkeavstemning om det som kan bli den største valgreformen på flere tiår, ifølge en regjeringskilde.

Liberaldemokratenes partileder og visestatsminister Nick Clegg vil i løpet av de kommende dagene kunngjøre at folkeavstemningen skal holdes den 5. mai neste år, sier regjeringskilden.

Valgreformen var et avgjørende spørsmål i koalisjonsavtalen som ble inngått mellom De konservative og Liberaldemokratene.

Statsminister David Cameron fra De konservative ønsker i utgangspunktet ingen valgreform, men sa etter valget at han var villig til å gjennomføre en folkeavstemning om saken i bytte mot en koalisjonsavtale.

I dag er Storbritannia inndels i enkeltmannskretser hvor den kandidaten som får flest stemmer, vinner.

I folkeavstemningen skal velgerne ta stilling til om de ønsker å beholde dette systemet, eller om de ønsker å gå over til et mer sammensatt system hvor velgeren rangerer kandidatene.

(NTB)