Vedum bekrefter:

Folkeavstemning om Kristiansand

Trygve Slagsvold Vedum og regjeringen vil ha folkeavstemning om den nye storkommunen Kristiansand. - Løftebrudd, raser Ap-ordføreren i storbyen, som hevder han ikke ble informert i forkant.

FIKSER TROLIG OPPLØSNING: Trygve Slagsvold Vedum og regjeringen legger opp til folkeavstemning om Søgnes tilknytning til Kristiansand kommune. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet

FIKSER TROLIG OPPLØSNING: Trygve Slagsvold Vedum og regjeringen legger opp til folkeavstemning om Søgnes tilknytning til Kristiansand kommune. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Søgne kommune på Agder ble trukket fram da Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum angrep regjeringens kommunereform før valget i fjor.

Søgne ble tvangssammenslått med naboen Kristiansand kommune, og den lokale motstanden har vært stor.

Vedum bekrefter folkeavstemning

Regjeringsplattformen med Ap gikk ikke like langt som Vedum ønsket: Regjeringer krevde flertall i det nye Kristiansand bystyre for å løse opp storkommunen, og flertallet der har vært mot oppløsning.

Men nå tar Vedum grep. Finansministeren bekrefter overfor Dagbladet at han nå legger opp til en folkeavstemning i Søgne angående forholdet til Kristiansand.

- Det blir folkeavstemning. Det betyr at folk i Søgne og Songdalen endelig skal få mulighet til å si hva de mener selv. Dette er jeg utrolig glad for. Det er viktig for regjeringen at folk blir lyttet til, sier Sp-lederen.

I forbindelse med lokalvalget neste år, vil innbyggerne i Søgne og nabokommunen Songdalen da få mulighet til å si sin mening om den nye storkommunen de bor i.

THIS IS SØGNE: Det levnes liten tvil - dette er Søgne, ikke Kristiansand. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
THIS IS SØGNE: Det levnes liten tvil - dette er Søgne, ikke Kristiansand. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Lover å lytte

Dersom flertallet sier nei takk til Kristiansand, vil Søgne kommune gjenoppstå fra de døde.

- Poenget med folkeavstemninger er å lytte til resultatet, ja, bekrefter Vedum.

- Den forrige regjeringen var veldig arrogant, de presset ting gjennom mot lokal vilje. Vi mener at de beste ekspertene på Søgne er de som bor i Søgne, ikke en regjering i Oslo. Derfor legger vi nå opp til at innbyggerne i Søgne selv skal få si sin mening.

UT MOT EGEN REGJERING: Ordfører i Kristiansand, Jan Oddvar Skisland (Ap). Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
UT MOT EGEN REGJERING: Ordfører i Kristiansand, Jan Oddvar Skisland (Ap). Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer

Rasende ordfører

Vedum har bedt statsforvalteren på Agder om å gjøre klart for folkeavstemningen.

- Dette skal selvsagt gjøres i samspill med Kristiansand kommune, og vi har nå tid og ro fram til valget for å sørge for en god prosess, sier Vedum.

Ordfører i Kristiansand, Jan Oddvar Skisland (Ap), er rasende på egen regjering.

- Ønsker å presisere at dette skjer mot vår vilje og uten vår viten. Denne prosessen har vært kjørt uten at lokalpartiet har vært involvert, og vi oppfatter det som et stort tillitsbrudd og brudd på Hurdalsplattformen, skriver han på Facebook.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer