- LOVLIG: Den russiske presidenten Vladimir Putin mener folkeavstemnmingen på Krim-halvøya er lovlig. AFP PHOTO/ RIA-NOVOSTI/ POOL/ MIKHAIL METZEL
- LOVLIG: Den russiske presidenten Vladimir Putin mener folkeavstemnmingen på Krim-halvøya er lovlig. AFP PHOTO/ RIA-NOVOSTI/ POOL/ MIKHAIL METZELVis mer

- Folkeavstemningen er lovlig

Putin på telefon til Obama i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sky News melder nå på twitter at Russlands statsminister Vladimir Putin og USAs president Barack Obama har snakket sammen på telefon nå i kveld, og at Putins budskap til Obama var et folkeavsteminingen på Krim-halvøya er i overenstemmelse med internasjonal rett.

Som Dagbladet  har omtalt tidligere i dag, har flere vestlige land - inkludert Norge - og EU tatt avstand fra folkeavstemningen, der et overveldende flertall av Krim-halvøys befolkning i kveld har sagt ja til å bli en del av Russland.

USA har i kveld gjentatt at landet forkaster resultatet fra avstemningen på Krim-halvøya, ifølge nyhetsbyrået AFP. Det hvite hus kaller også Russlands aksjoner i Ukraina for «farlige og destabiliserende».

- Verken vi eller vesten vil anerkjenne dette valget, sier Ukrainas nye statsminister Arsenij Jatsenjuk i kveld.

- Det er et sirkus orkestrert av Russland. Også med i forestillingen er 21.000 russiske soldater, som med sine skytevåpen forsøker å bevise at valget er legitimt, tordner han i en uttalelse.

Stemningen har vært spent i Ukraina før folkeavstemningen. Fredag ble en prorussisk demonstrant og en tilfeldig forbipasserende drept da ukrainske nasjonalister åpnet ild mot menn som forsøkte å storme nasjonalistenes hovedkvarter i Kharkiv.

I en uttalelse fra det ukrainske utenriksdepartementet ble det i går hevdet at russiske styrker har tatt kontroll over Strilkove, nordøst for Krim-halvøya. I uttalelsen heter det at Ukraina kommer til å bruke alle tilgjengelige midler for å stanse Russlands militærinvasjon, skriver NTB.

- Forfalsker resultatene USA og EU gjorde det allerede søndag ettermiddag klart at folkeavstemningen er ulovlig, og at utfallet kommer til å bli underkjent. De varslet på forhånd også harde sanksjoner mot Russland allerede mandag hvis landet ikke avblåste folkeavstemningen på Krim, trekker seg tilbake og går i dialog med Ukraina, melder NTB.

- Det de kaller en folkeavstemning, kommer ikke til å skje på Krim, men i Kremls kontorer, sa Ukrainas fungerende president Oleksandr Turtsjynov i går, ifølge NTB.

- Russiske styrer har ingen planer om å holde en folkeavstemning, de skal bare forfalske resultatene, fortsatte han.

- Situasjonen er farlig Russiske myndigheter peker derimot på at beslutningen om å holde avstemningen er tatt av regionforsamlingen på Krim-halvøya, og mener den er i tråd med folkeretten.

Ifølge the Guardian uttrykte Turtsjynov i går bekymring med tanke på at de russiske styrkene vil fortsette å innta ukrainsk land etter dagens folkeavstemning.

- Situasjonen er farlig. Jeg overdriver ikke. Det finnes en reell trussel om en invasjon av ukrainsk territorium, sa han.