Folkefest da bommen ble fjernet

Fastlandsforbindelsen Atlanterhavsveien er blitt en kjempesuksess. Fem år før planlagt er veien betalt. Politikerne på Averøy holder det de lover: i ettermiddag ble bommen fjernet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For første gang i historien kan innbyggerne i Averøy kjøre til fastlandet uten å løse billett verken på ferja eller i bomstasjonen. Slikt blir det folkefest av, og mellom 2000 og 3000 feirende var møtt fram ved bomstasjonen da samferdselsminister Dag Jostein Fjærvoll ga ordre om å fjerne bommen. Oppdraget ble utført av arbeidsformann Paul Hjellnes og hans lag. Det var også Hjellnes som bygde bommen og satte den på plass for ti år siden.

En veisuksess

Atlanterhavsveien har vært en eventyrlig veisuksess, det var også litt av grunnen til at at samferdselsministeren brukte hele lørdagen på å markere fjerning av en bomstasjon.

Atlanterhavsveien er historien om et hardt tilkjempet fastlandssamband som ble en av de største turistattraksjonene i landet. Turiststrømmen har ført til at veien ble betalt ned på langt kortere tid enn beregnet - 10 år i stedet for 15 år.

- Atlanterhavsveien har vært en suksess, og kan stå som et forbilde for andre prosjekter, sa Fjærvoll, som kastet jakka og så ut til å storkose seg i det varme sommerværet.

Fjærvoll understreket hvor viktig det er å avslutte et bompengeprosjekt når det er nedbetalt. Atlanterhavsveien, med sine åtte bruer, er et spleiselag-prosjekt, der 25 prosent av 130 millioner kroner er betalt av brukerne gjennom bompenger.

Vemodig dag

For de ansatte ved bomstasjonen var det en litt vemodig dag. De har mistet jobben sin. Men bare en protesterte da bomstasjonen ble heist opp på lasteplanet for transport til det lokale veimuseet. Det var Oddbjørn Roksvåg fra Averøy, for anledningen utstyrt med plakat og stuepikeantrekk ved innledningen til sitt eget utdrikningslag.

Styreleder for Atlanterhavsveien, stortingsrepresentant og tidligere Averøy-ordfører Leif Helge Kongshaug, sa at bare øyboere kan forstå den friheten det er å kunne reise til fastlandet uten å være avhengig av en ferjetabell. Nå har fastlandssambandet vært der i ti år, veien er betalt og den har i tillegg åpnet for en betydelig turistnæring i Averøy kommune - i et omfang ingen kunne forestille seg da veien ble planlagt.

(NTB)