Folkefest for Fridtjof Nansen

Gratis konserter og omvisninger i Norges nye fregatt i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Etter en mer enn 10 år lang prosess er den første av i alt fem nye fregatter på vei til hovedstaden for å vise det norske folk hva sjøforsvaret har brukt rundt 12 milliarder kroner på.

Akkurat nå er KNM «Fridtjof Nansen» på vei fra Horten til Oslo, og vil passere Drøbaksundet like etter klokka 11 i formiddag.

Klokka 13 legger båten til kai ved Vippetangen.

Gratis konserter

For å feire at fregattene endelig er operative slår forsvaret på stortromma for alle som befinner seg i Oslo denne helgen. Allerede i kveld blir det folkefest på Rådhusplassen, ledet av Arne Hjeltnes.

Fra klokka 17 kan du få med deg gratiskonserter med blant annet Mira Craig, Briskeby, og Bertine Zetlitz.

Har du lyst til å se hvordan de nye fregattene ser ut inni, er KNM «Fridtjof Nansen» åpen for publikumsbesøk hele pinsehelgen mellom 12 og 16.

Leveres på løpende bånd

MAJESTETISK: Norges nye fregatt sett fra havoverflaten. Foto: Scanpix
MAJESTETISK: Norges nye fregatt sett fra havoverflaten. Foto: Scanpix Vis mer

Dagbladet.no var i morges med ut i Oslofjorden for å ta den nyeste forsvarsinvesteringen i nærmere øyesyn. De flate sidene, og den noe merkelige utformingen av båten som skal gjøre fregattene vanskelige å oppdage for radarer, gjør båten til et helt spesielt syn.

KNM «Fridtjof Nansen» er altså den første av i alt fem fregatter som leveres fra det spanske verftet Bazan.

KNM «Roald Amundsen» skal leveres i løpet av året, mens den tredje fregatten KNM «Otto Sverdrup» kommer til Norge neste høst.

De to siste fregattene, KNM «Helge Ingstad» og KNM «Thor Heyerdahl» leveres i løpet av våren 2009, og alle båtene skal være klare for aktiv tjeneste i løpet av 2010. Båtene vil også få nye helikoptre når de er helt klare.

- Dette er en merkedag for Norge som nasjon, sier Generalinspektøren for forsvaret, kontreadmiral Jan Eirik Finseth, i en pressemelding.