Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Folkefest for jubelparet

Jubelen ville ingen enda ta for Nederlands nygifte kronprinspar. Se bildeserien!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Maxima og Willem-Alexander kysset hverandre foran tusenvis av entusiastiske nederlendere på slottsplassen i Amsterdam. Like før hadde de nygifte kjørt i gullkaret forspent med seks hester gjennom sentrum av byen.

Også langs kjøreruten hadde tusenvis av mennesker møtt fram til folkefest i det praktfulle vårværet. Byen sydet av elleville tilskuere, iført mer eller mindre fantasifulle kostymer i landets farge, oransje. Visste man ikke bedre, skulle man tro det var VM på skøyter eller i fotball som foregikk i Amsterdam.

Til tross for enkelte tilløp til demonstrasjoner de siste dagene mot brudens hjemland Argentina og monarkiet, er det ingen tvil om det er et populært par som nå skal føre de kongelige tradisjonene videre i Nederland.

Brudeparet ble viet to ganger lørdag, både borgerlig og kirkelig. Den borgerlige vielsen fant sted i Amsterdams gamle børs, som blant annet brukes som utstillings- og representasjonslokale, mens den kirkelige delen av bryllupet fant sted i Nieuwe Kerk (nykirken), en katedral fra 1500-tallet som ligger vegg i vegg med Slottet i Amsterdam. Kirken er i dag museum og utstillingslokale.

Begge steder var det etter brudens ønske pyntet med blomsterdekorasjoner i hvitt og grønt. Dekorasjonene var en gave fra landets blomsterhandlere, og 25 dekoratører har de siste dagene vært i sving for å få det hele på plass.

Av de kongelige gjestene var bare danske dronning Margrethe og brudgommens nærmeste familie til stede ved den borgerlige vielsen. Dronning Margrethe er brudgommens gudmor.

De andre kongelige gjestene, blant dem vår egen kongefamilie, var bare til stede i kirken og ved den etterfølgende lunsjen på slottet.

Brudens kjole var et syn i elfenbensfarget mikado-silke med et fem meter langt slep og et like langt blondeslør over. Kjolen var i klassisk prinsessefasong og signert den italienske moteskaperen Valentino. Brudebuketten besto av hvite roser, gardenia og liljekonvaller.

Sløret var festet i et praktfullt diadem med fem store stjerner prydet med briljanter. Trolig en gave fra svigermor, dronning Beatrix' rikholdige smykkeskrin.

Brudgommen var i sjøforsvarets gallauniform, og etter vielsen sto offiserskolleger fra Sjøforsvaret æresvakt utenfor kirken.

Kronprinsesse Maxima er katolikk, men har fått dispensasjon fra den katolske kirken til å gifte seg borgerlig med etterfølgende protestantisk velsignelse. En argentinsk katolsk prest assisterte ved den protestantiske seremonien.

Som vitner ved den borgerlige vielsen valgte bruden dronning Beatrix som et tegn på takknemlighet for all støtte og hjelp hun har fått siden forholdet til kronprinsen ble alvor. Maximas tante og gudmor, Marcela Cerruti, og hennes lillebror Martin var også vitner, mens lillesøsteren Ines var brudepike og yngstebroren Juan overrakte ringene til brudeparet.

Brudens foreldre var ikke invitert til bryllupet. Faren var som kjent medlem av junta-regjeringen i Argentina, og derfor uønsket i Nederland. Men brudens søsken og store deler av hennes øvrige familie var til stede.

Argentinskfødte kronprinsesse Maxima, som nå har den offisielle tittelen: Hennes Kongelige Høyhet Prinsesse Maxima av Nederland, Prinsesse av Oranien-Nassau, fru Van Amsberg, har siden forlovelsen med kronprins Willem-Alexander for ti måneder siden, blitt utrolig populær i sitt nye hjemland.

I løpet av kort tid har hun lært seg flytende nederlandsk. På sin 30-årsdag 17. mai i fjor ble hun nederlandsk statsborger og lørdag giftet hun seg med landets tronarving.

(NTB-Wibecke Lie)

Hele Norges coronakart