Folkefest for Tadic-tilhengere i Beograd

Presidentens EU-vennlige parti vant valget i Serbia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BEOGRAD (Dagbladet.no): Ganske overraskende og overveldende har president Boris Tadic og hans Demokratiske Parti (DS) og valgforbundet av EU-vennlige vunnet valget i Serbia med om lag 39 prosent av stemmene.

Dette ifølge tall fra Senteret for Frie Valg og Demokrati (CESID) etter at mer enn 85 prosent at stemmene fra valglokalene er talt opp.

Hans motstander, Tomislav Nicolic, leder for det ultranasjonale Serbias radikale parti (SRS), har ikke fått mer enn om lag 29 prosent av stemmene.

- Sterkt resultat

De mer moderate nasjonalistene i Serbias demokratiske parti (DSS) har fått litt under 12% av stemmene.

- Dette er et sterkt resultat for de Europa-vennlige kreftene i Serbia, som på forhånd var ventet å få færre stemmer enn de ultra-nasjonalistiske, som ledet alle meningsmålingene før dette skjebnevalget, mener Dagbladets utsendte Einar Hagvaag.

I valghovedkvarteret til president Tadjic var det i kveld stor jubel over denne seiren. Også på gata i byen er det folkefest, med masse folk som har strømmet ut i gatene, slik at all trafikk ble stanset i enkelte områder

- Jeg gjør meg klar for tøffe forhandlinger for den neste regjeringen .. de forhandlingene vil ikke bli enkle, uttalte Tadic foran tusenvis av supportere med EU-flagg og partiets flagg, som satte på Rolling Stones\' «Satisfaction» på høyttalere i sentrum.

TROLIG NY RUNDE: Serbias sittende president Boris Tadic erklærte seier i natt. Foto: Srdjan Ilic/AP
TROLIG NY RUNDE: Serbias sittende president Boris Tadic erklærte seier i natt. Foto: Srdjan Ilic/AP Vis mer

Han understreker at han er innstilt på å forhandle med alle partiene, inkludert det ultranasjonalistiske Serbias radikale parti (SRS), ifølge NTB.


Har erklært seier

Boris Tadic har erklært seier for den EU-vennlige blokken.

- Innbyggerne i Serbia har utvilsomt bekreftet en europeisk retning for Serbia. Serbia vil bli med i EU. Vi har lovet det, og kommer til å oppfylle løftet, sa Tadic til sine tilhengere søndag kveld ifølge nyhetsbyrået AP.

Slovenia, som har formannskapet i EU, uttaler at den EU-vennlige retningen skal kunne gjøre Serbia til kandidat for EU-medlemsskap.

Nasjonalistlederen Tomislav Nikolic innvender imidlertid at president Tadic ikke kan ta det for gitt at partiet hans skal danne Serbias nye regjering etter valget.

- Det eksisterer en klar mulighet for en koalisjon som ikke inkluderer Tadics Demokratiske parti, sa Nikolic i en kommentar til søndagens valg, ifølge NTB.  

FEIRET I NATT: En ung kvinne feiret resultatet i Beograds gater.
AVGJØRENDE: Valget var avgjørende for om Serbia framover skal nærme seg Russland eller Europa i årene som kommer.