«Folkefienden» vil flytte hjem

TROMSØ (Dagbladet): Etter ni år i eksil i Sverige vil «folkefienden» Odd Lindberg flytte hjem til Norge, landet han forlot etter en opprivende strid om norsk selfangst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- I ni år har vi bodd i Sør-Sverige, i alle disse åra har vi savnet Norge. Familie og venner har gått bort uten at vi har fått ta farvel. Det er mye smerte forbundet med dette, sier Lindberg.

Lindberg sier til Dagbladet at han og familien nå ønsker å leie en leilighet i hjemfylket Østfold, fortrinnsvis i Fredrikstad.

- I første omgang vil vi ha ett bein i Sverige og ett i Norge. På sikt er målet at jeg, min kone Marit og barna kan få avslutte våre liv i hjemlandet, sier eksselfangstinspektøren.

Lindberg hevder at hetsen og forfølgelsen rundt selstriden tvang ham til å flytte fra Norge. Norges ære sto på spill, noen lot også sin vrede gå ut over Lindbergs barn, de ble kalt «landsforræderunger».

Nå tror Lindberg tida er moden for å slutte fred med Norge.

- Vi besøkte Fredrikstad tre ganger i sommer. Vi ble møtt av vennlighet og klapp på skuldrene. Tida leger alle sår, nå har vi et håp om at dette gjelder oss også, sier Lindberg, som også har gitt svenske myndigheter beskjed om at han ikke ønsker å ha hemmelig adresse.

- Det er ingen grunn til å skjule seg lenger, hat og bitterhet tilhører fortida, sier han.

- Ikke nåla i veggen


En offentlig rapport etter en tur med fangstskuta «Harmoni til Vestisen i 1989 ble starten på Lindbergs mareritt. Inspektøren omtalte og filmet det han oppfattet som brudd på fangstbestemmelsene, selfangerne svarte med å saksøke ham for ærekrenkelser.

Lindberg ble dømt, og i mer enn ti år har selfangerne forgjeves forsøkt å inndrive erstatningsbeløpet.

- Verken jeg eller kona eier nåla i veggen. Jeg håper kravene mot oss kan legges vekk, jeg har ikke noe høyere ønske enn å legge selsaken bak meg én gang for alle, sier han.

Ytringsfrihet


Hans sak handler ikke lenger om selfangst, den er derimot blitt en viktig prøvestein for ytringsfriheten i Norge.

Avisa Tromsø ble dømt for injurier da de trykte selrapporten i sin helhet, men avisa seiret da de tok Lindberg-affæren helt til menneskerettsdomstolen i Strasbourg. Her ble Norge dømt for å ha krenket avisas ytringsfrihet.

- Derfor skuffer det meg at norsk høyesterett har avslått mitt ønske om gjenopptakelse av min sak.

ET LIV I STRID: I mer enn ti år har Odd Lindberg, hans kone Marit og barna Amund Eirik og Andrea levd i eksil i Sverige. Nå vil de vende hjem.