Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Demonstrasjon i Oslo:

Folkehav - frykter superspredere

Politiet mener mellom 12 000 og 15 000 er samlet foran Stortinget, får Dagbladet opplyst.

DEMONSTRASJON: Flere tusen har møtt opp for å demonstrere etter drapet på George Floyd. Video: Øistein Monsen Vis mer

Allerede klokka 15.30 i ettermiddag hadde mellom 150-200 demonstranter møtt opp utenfor USAs ambassade på Oslo vest.

Rundt 16.30 er det flere tusen personer som har møtt opp, og flere strømmer til. Flesteparten er allerede ved Stortinget, mens de som var ved ambassaden er på vei nedover for bli med i den felles markeringa.

Mange av de oppmøtte ved ambassaden er unge mellom 15-20 år. Flere av dem går med plakater med slagord, munnbind og roper høyt. Det er en jevn tilstrømming av folk fra T-banen, mens flere titalls politifolk har møtt opp.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Det har vært omfattende bekymring knyttet til arrangementet, blant annet på grunn av smittevern. Over 15 000 hadde meldt at de skulle delta, men arrangørene og politiet har prøvd å sette begrensninger.

Politiet mener mellom 12 000 og 15 000 er samlet foran Stortinget, får Dagbladet opplyst.

En av Dagbladets reportere på stedet forteller at Eidsvoll plass nå er så overfylt at folk står opp langs sidene av Stortinget og nedover mot Spikersuppa.

FORNØYD: SV-politiker Marian Hussein var blant initativtakerne bak demonstrasjonen i Oslo, hvor tusenvis markerte avstand fra rasisme og politivold. Video: Fjeld / Sletten Vis mer

- 50 er grensen

Helsedirektoratet frykter superspredere som følge av folkesamlingen.

- Vi er opptatt av at reglene respekteres. Per i dag er 50 grensen. Det er det man må forholde seg til, sier fungerende assisterende direktør Espen Nakstad i Helsedirektoratet til NRK.

- Selv om det er lite smitte så er det en del - særlig i Oslo. Samler man mange på en sted så er sjanse for at vi får en superspreder. Da har vi plutselig et utbrudd i Oslo, fortsetter han til kanalen.

- Hold avstand

Justisminister Monica Mæland åpnet fredag regjeringens daglige pressekonferanse med å snakke om demonstrasjonene i Oslo.

- Vi er opptatt av at politiet bidrar til å gi veiledning og smitteråd, sa hun, og oppfordret videre de oppmøtte til å holde avstand.

- Hvis man likevel samler seg mot de anbefalingene vi gir så er det viktigste at man holder avstand.

Hun forstår at folk vil demonstrere, og sa også at arrangørene har vært opptatt av smittevern.

- Jeg har stor sympati og forståelse for ønsket om å demonstrere i denne saken, fortsatte hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!