JUBEL: Tyrkias president, Recep Tayyip Erdogan, er populær i store deler av den tyrkiske befolkningen. Foto: Kayhan Ozer / Anadolu Agency
JUBEL: Tyrkias president, Recep Tayyip Erdogan, er populær i store deler av den tyrkiske befolkningen. Foto: Kayhan Ozer / Anadolu AgencyVis mer

Folkehav hyllet Erdogan da han lovet å støtte dødsstraff for kuppmakerne

- Vi må behandle dem innenfor lovens rammer. Men nøyer vi oss med det, etterlater vi et utsatt land, sa Tyrkias president.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - De sier ingen EU-land praktiserer dødstraff. Vel, Japan har det, Kina har det og USA har det, sa president Recep Tayyip Erdogan til store folkemengder i Istanbul i går kveld, ifølge BBC.

Videre sverget han å støtte et forslag om dødsstraff, dersom dette hadde gehør hos parlamentet og folket.

Talen hans kommer under en måned etter kuppforsøket i Tyrkia der over 270 mennesker ble drept.

Går etter Gülens tilhengere

Nå kan kuppmakerne ligge tynt an, hvis en skal tro Erdogans ord.

Det samme gjelder flere av tilhengerne av Fethullah Gülen - en USA-bosatt muslimsk lærd som regjeringen hevder sto bak kuppforsøket.

De mener at aksjonen var resultatet av hans tilhengeres påståtte infiltrasjon av den tyrkiske staten.

- Vi avsløre alle medlemmene av hans organisasjon, og behandle dem innenfor lovens rammer. Men hvis vi nøyer oss med det, da etterlater vi oss et land utsatt for lignende trusler i framtida, sa Erdogan og hintet med det til strengere lover i forbindelse med kuppet.

Les også: Dagbladet besøkte mannen Erdogan vil ha kloa i

Arresterte 18 000

Tyrkia oppgir å ha gjort 18 000 arrestasjoner i etterkant av hendelsene natt til den 16. juli, de fleste av disse representanter for en utbrytergruppa fra hæren.

Samtidig har titusener av statlige ansatte fått sparken. Dette på grunn av påstått sympatisering med kuppmakerne.

Ifølge tyrkiske medier, møtte over hundre tusen mennesker opp for å høre Erdogans tale i Istanbul.

Populær og upopulær

Støtten til tross, Erdogan er langt ifra noen samlende skikkelse i Tyrkia.

Mange sekulære tyrkere er svært kritiske til presidenten.

Samtidig tilhører rundt 18 prosent av landets befolkning folkegruppa kurdere som i en lengre tid har ønsket sin egen stat - et ønske som blant annet har gitt utslag i den EU-definerte terrorgruppa PKK.

- Avhengig av slike kriser

Einar Wigen, Tyrkia-ekspert og post-doktor ved Universitetet i Oslo, sa dagen etter kuppforsøket at han fryktet et mer autoritært Tyrkia.

Han la også vekt på at Erdogan trolig kommer til å vinne oppslutning på den betente situasjonen i landet - noe Erdogan har et stort behov for.

Presidentrollen i Tyrkia er i utgangspunktet en symbolsk president, men har skaffet seg makt utover sitt verv.

- Han er avhengig av å ha denne typen krisen for å polarisere befolkningen. Det gagner Erdogan uten tvil, sa Einar Wigen.