Avlyste Pride-arrangement

Folkehav trosser politiets advarsler

­Et hav av mennesker har møtt opp ved Rådhusplassen mandag kveld, tross at Pride-arrangementet nå er avlyst.

ÅPNET: Mandag 27. juni åpnet London dørene igen etter masseskyingen. Diego Mathias og Patrik synes det er gledelig. Video: Embla Augusta Hjort-Larsen / Dagbladet TV. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Folkemengdene strømmer til ved Rådhusplassen til en skeiv solidaritetsmarkering, og trosser dermed politiets advarsler mot å samles i byen.

- Det føles som et angrep på oss som samfunn og retten til å være seg selv, sier Mathilde og Gry, som er blant de som møtte opp.

- Det var ikke et alternativ å ikke komme. Arrangøren av mandagens Pride-arrangement, Oslo Pride, gikk mandag og ut avlyste arrangementet.

Politiet hadde først gitt klarsignal til det planlagte arrangementet, men snudde mandag ettermiddag og anbefalte å avlyse.

Går i tog

Flere marsjerer i et egeninitiert tog mot Rådhusplassen, der et folkehav allerede har samlet seg.

- We’re here, we won’t disappear, synger de.

MASSESKYTING: Slik var hendelsesforløpet under masseskytingen ved London Pub i Oslo sentrum natt til lørdag 25. juni 2022. Reporter: Vegard Krüger / Christina H. Korneliussen / Dagbladet TV Vis mer

En rekke profilerte personer har kritisert politiets advarsler om å holde seg borte fra arrangementet, dagen etter at de ga arrangementet grønt lys.

- Hva hadde de trodd? At arrangementet bare skulle bli en bitte liten samling av mennesker? Det er jo helt åpenbart at et slikt arrangement kommer til å samle flere titusener av mennesker, sa Jon Reidar Øyan, leder for Arbeiderpartiets homonettverk, til Dagbladet tidligere mandag.

Måtte avlyse

Den planlagte støttemarkeringen etter Pride-skytingen natt til lørdag, som skulle avholdes på Rådhusplassen mandag kveld, ble avlyst kort før.

Ledelsen i Oslo Pride avholdt en pressekonferanse mandag.

- Vi er lei oss for at vi nok en gang må ut med et budskap om at vi nok en gang må avlyse et Pride-arrangement. Det er tungt for mange. Vi har i hele dag hatt en tett dialog med hele det skeive miljøet og vi står samla, sier Inger Kristin Haugsevje, leder i Oslo Pride.

Følger anbefaling

Hun er klar på at de følger politiets anbefaling om å avlyse arrangementet mandag.

På spørsmål om hvordan dialogen med politiet var i forkant av det planlagte arrangementet, har hun følgende kommentar.

- Det var helt klart fra vår side at det var snakk om en større markering, sier hun og legger til at hele veien har det vært en god og tett dialog med politiet.

- Jeg er veldig lei meg for at vi ikke kan gjennomføre arrangementet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer