Folkehelsa frykter dødelig influensavirus

Statens institutt for folkehelse har øket beredskapen etter at et dødelig influensavirus er oppdaget i Hongkong. I dag fikk alle landets regionsykehus et informasjonsbrev om viruset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I tillegg holder Folkehelsa tettere kontakt med Verdens helseorganisasjon (WHO) enn vanlig.

Folkehelsa har også varslet Statens helsetilsyn, men har ikke øket overvåkingen av influensa i Norge, opplyser avdelingsoverlege Ivar Ørstavik til NTB. Forekomsten av influensavirus hos den norske befolkningen overvåkes løpende, og Folkehelsa regner med at denne overvåkingen også vil fange opp det nye viruset dersom det skulle komme til landet.

Influensaviruset A(H5N1) finnes vanligvis bare hos fugler, men i Hongkong er det for første gang blitt påvist hos mennesker. Dette har trolig sammenheng med at viruset har forårsaket et større sykdomsutbrudd hos høns.

Siden mai er fire mennesker smittet, og to er døde. Foreløpig er det ikke tegn til at viruset kan smitte direkte mellom mennesker. WHO, folkehelseinstituttet i USA og helsemyndighetene i Hongkong følger situasjonen nøye for å kontrollere om viruset kan spre seg direkte mellom mennesker med fare for utvikling av en epidemi.

Viruset er ikke påvist hos fugler eller mennesker i Norge. Det er overhodet ikke påvist noe slags influensavirus i Norge hittil i vinter.

(NTB)