Folkehelsa gir hotell skylden for legionella-utbrudd

Folkehelsa mener fjorårets legionella-utbrudd i Stavanger kunne vært unngått hvis Hotell Atlantic hadde fulgt veiledningen for kjøletårn. Sju personer mistet livet i fjorårets epidemi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I fjor sommer ble 28 personer i Stavanger smittet av den fryktede legionella-bakterien. Sju mistet livet. Smittekilden ble til slutt sporet til kjøletårnet til Hotell Atlantic midt i sentrum. Flere av de smittede har gått til sak mot hotellet.

I dag går Nasjonalt folkehelseinstitutt hardt ut mot hotellet i Stavanger Aftenblad. De mener epidemien kunne vært unngått hvis hotellet hadde fulgt folkehelsas legionella-veiledning for VVS-anlegg fra 1993.

- Hadde hotellet i Stavanger fulgt rådene i veiledningen om å holde kjøletårnene rene, ville epidemien vært unngått, sier Preben Aavitsland, overlege for smittevern i Folkehelsa.

Advokat Tom Bøe representer overlevende og etterlatte etter epidemien i fjor sommer. Så langt har seks valgt å gå til søksmål mot hotellet. Den første saken kommer opp på nyåret for Stavanger Tingrett.

- Dette er gledelig og bare bekrefter at grunnlaget for søksmålet er riktig. Aavitsland blir et sentralt vitne i sakene mot hotellet, sier han til Stavanger Aftenblad.

Avviser ansvar

Hotellets advokat Dag Steinfeld sier at Atlantic fulgte alle regler, og stiller spørsmålstegn ved om Folkehelsas veiledning var godt nok spredd.

- Dette vil bare slå tilbake på Folkehelsa selv, sier han til Stavanger Aftenblad.

- Alle som leverer eller driver et kjøletårn, har et klart ansvar for å gjennomføre tiltakene selv om disse ikke har status som forskrift. Det er uansvarlig å ikke følge rådene i en faglig veiledning fra Folkehelsa, sier Aavitsland.

(Dagbladet.no)