Folkehelsa jakter på dysenteri-smittekilde

Fire smittet innenlands.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Folkehelseinstituttet jakter på forurenset mat i Norge etter at fire personer er smittet av diarésykdommen dysenteri.

Sykdommen fører i u-land til mange dødsfall hvert år, og bakterien som forårsaker dysenteri, smitter svært lett. I Norge er nå fire personer i Hordaland og Sør-Trøndelag smittet. De ble smittet i mai måned, og av samme bakteriestamme. Derfor mener Folkehelsa at en forurenset matvare er smittekilden, skriver Aftenposten.no.

Hvert år blir rundt 100 personer smittet av dysenteri i Norge. Men bare noen få tilfeller skjer innenlands. Derfor er de fire sykdomstilfellene som nå er avdekket, uvanlige. Ingen av de fire som er blitt syke, har vært i utlandet i det siste.

Folkehelsa utelukker kranvann-smitte fordi de smittede bor langt fra hverandre. Heller ikke flaskevann anses for å være smittekilde. Helsemyndighetene jakter derimot på en forurenset matvare som ikke er varmebehandlet, eller som ikke er varmebehandlet på en skikkelig måte.

Avdelingsdirektør Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet sier at kommunehelsetjenesten og Mattilsynet deltar i jakten på smittekilden. Blant annet tar ekspertene prøver fra de smittedes nærmiljø og foretar intervjuer.

(NTB)