Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Folkehelsa peker ut hiv-positive

For første gang offentliggjør Folkehelsa hvor mange hivpositive som bor i hver av Norges 434 kommuner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv kommuner med bare én hivsmittet innbygger blir navngitt.

I hele landet er det registrert 2288 tilfeller av hivinfeksjon per 15. oktober. Nesten halvparten av disse er smittet heteroseksuelt.

I forbindelse med et smittevernkurs for leger i alle landets fylker går Folkehelsa nå ut med tall som viser hvor de hivpositive er bosatt.

Tallene går helt tilbake til 1985, da hivtestingen startet.

Hivhysteri

Etter et smittevernkurs for legene i Møre og Romsdal sist uke listet Sunnmørsposten opp hvor mange hivpositive Folkehelsa har registrert i 15 navngitte kommuner.

Antallet varierte fra én til fire personer per kommune.

Kommunelege Øystein Bringsli i Averøy frykter hivhysteri på bygdene etter at opplysningene ble kjent.

- Jeg deltok ikke selv på kurset, men jeg synes det er unødvendig å skape spekulasjoner blant folk ved å oppgi disse tallene. Det er heller ikke interessant i mitt arbeid med smitteforebygging å vite om det er en, to eller tre hivpositive i Averøy, sier Bringsli.

Smittevern

Rådgiver Øivind Nilsen i Folkehelsa avviser at opplysningene kan skape bygdehysteri.

- Tallene er verken relatert til navn, kjønn, alder eller smittebakgrunn. Dessuten er det ikke slik at alle kjenner alle, selv om noen av kommunene er små, påpeker Nilsen.

I 15 år har Folkehelsas praksis vært at bare kommuner med mer enn ti hivsmittede er blitt offentlig statistikk.

Når det statlige instituttet nå går ut med tall for alle kommuner, skyldes dette hensynet til smittevernarbeidet.

- Legene som skal jobbe med hiv- og aidsproblematikken, føler at de har hatt for liten oversikt. Fylkesvise tall er ikke bra nok. Området blir for stort til at tallene kan gi uttrykk for utfordringene i den enkelte kommune, sier han.

Folkehelsa skal nå kurse legene i Trøndelags-fylkene, Telemark, Østfold, Oppland og Hedmark i smittevern. Til neste år står Nord-Norge for tur - også der vil hivtallene bli gitt kommunevis.

HIV-POSITIV: Adam Powell har selv vært hiv-positiv i åtte åt, og følt stigmatiseringen på kroppen. - Fortsatt tror mange at dette er en homokreft, sier han.
Hele Norges coronakart