Folkehelsa vil ha hårfarge på resept

Avdelingsleder bekymret over allergifremkallende stoffer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Folkehelseinstituttets avdelingsleder Martinus Løvik er bekymret over allergifremkallende stoffer i hårfargeprodukter og vil at hårfarge skal bli reseptbelagt.

- Hårfargingsmiddel inneholder et av de mest allergifremkallende stoffene vi kjenner, PPD, sier professor i allergi og avdelingsleder ved Folkehelseinstituttet, Martinus Løvik, til VG.

Han mener allergiske reaksjoner som følge av hårfarge skjer såpass ofte og er så sterke at det ikke burde være tillatt å bruke stoffene i kosmetikkprodukter. I hvert fall ikke uten sterke begrensninger, har han tidligere sagt til NRK.

Han sier at personer som først har utviklet allergi etter hårfarging, vil slite med dette resten av livet. Det som begynner å klø og bli rødt, vil etter hvert få hele ansiktet til å se ut som en kjøttkake, forklarer han.

- Dersom man først har utviklet allergi, vil man også ha større risiko for å bli allergisk mot medisiner som inneholder PPD eller lignende stoffer, legger han til.

Han sier at faren for å få hårfargeallergi øker med antall ganger man farger håret, og at allergien kan utvikles når som helst i livet.

I EU er det 16-årsgrense på hårfarge, men Løvik mener dette ikke er nok.

- Jeg er usikker på om å innføre aldersgrense er veien å gå. Mange unge vil nok bli fristet til å farge håret nettopp av den grunn at det kun er for voksne, sier Løvik.

Norske frisør- og velværebedrifters forbundspresident Aud Schjødt Fredriksen sier bransjen vil måtte forholde seg til eventuelle nye regler, men hun mener hårfarging i salong generelt er trygt. Hårfarging hjemme er derimot ikke like lett å rette opp når ting går galt, forklarer hun.

(NTB)

KNÆSJ FARGE: Folkehelsa vil ha hårfarge på resept - men tar foreløpig ikke stilling til vinopptrekkere gjennom tunga. Foto: Dagbladet
KNÆSJ FARGE: Folkehelsa vil ha hårfarge på resept - men tar foreløpig ikke stilling til vinopptrekkere gjennom tunga. Foto: Dagbladet Vis mer