Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Folkehelseinstituttet: - To nordmenn har fått påvist akutt zikavirus-infeksjon

I tillegg har ti fått påvist antistoffer i blodet - fem av dem gravide.

ZIKA: Blodprøver fra 222 personer har til nå blitt testet ved Folkehelseinstituttet. To viser aktiv infeksjon og rundt ti viser at personen har gjennomgått zikavirus-infeksjon. Zikafeber forårsakes av et virus og gir vanligvis milde eller ingen symptomer hos de som blir smittet. Foto: AFP PHOTO / LUIS ROBAYO / SCANPIX
ZIKA: Blodprøver fra 222 personer har til nå blitt testet ved Folkehelseinstituttet. To viser aktiv infeksjon og rundt ti viser at personen har gjennomgått zikavirus-infeksjon. Zikafeber forårsakes av et virus og gir vanligvis milde eller ingen symptomer hos de som blir smittet. Foto: AFP PHOTO / LUIS ROBAYO / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Folkehelseinstituttet (FHI) inviterte i dag klokka 09.00 til en pressekonferanse om zikaviruset.

Her fortalte avdelingsdirektør Line Vold at 222 personer er testet for zikaviruset i Norge; 142 kvinner - de fleste gravide, og 80 menn.

Fem gravide - Situasjonen nå er at totalt to personer har fått påvist symptomer på akutt zika i blodet. Ingen av dem var gravide. I tillegg har vi påvist antistoffer i blodet til 10 av de 222 personene vi har testet. Av dem var fem gravide, sier Vold.

Testene er blitt utført i perioden fra 25. februar til 11. april 2016, og alle som har testet positivt for zikavirus har oppholdt seg i utbruddsområdene, opplyser hun videre.

Det er til nå ikke rapportert om tilfeller av overføring av zikavirus med mygg i Europa, opplyser overlege Tone Bruun.

Det er imidlertid påvist enkelttilfeller av seksuell smitte fra menn som har vært i utbruddsområder også på det europeiske kontinentet. Det europeiske smittevernsenteret (ECDC) melder om at det er rapportert totalt 360 importtilfeller fra berørte områder til EU/EØS-området.

Tester Avdelingsdirektør Vold forteller at FHI bruker flere tester for å påvise zika, men at det er to hovedkategorier:

• Tester som påviser virus direkte i blod ved akutt sykdom. Disse testene kalles PCR-tester.    

• Tester som påviser antistoffer mot zikavirus i blod. Disse testene viser om personen tidligere har vært smittet med zikavirus. Testene kan ikke sikkert si noe om smittetidspunkt, særlig der personen ikke har hatt symptomer på gjennomgått zikavirus-infeksjon.

Zikautbruddet omfatter nå rundt 30 land med pågående utbrudd eller økende forekomst av zikavirus-infeksjon.

- Global krise Tidligere i år gikk Verdens helseorganisasjon (WHO) ut og erklærer at den eksplosive spredningen av zikaviruset kan bli en global krise.

Det myggbårne viruset mistenkes for å ha forårsaket en sterk økning av alvorlige fosterskader, først og fremst den nevrologiske lidelsen mikrokefali som fører til at barnets hodeskalle blir mindre enn normalt, fordi hjernen utvikler seg unormalt i fosterlivet.

Zikafeber forårsakes av et virus og gir vanligvis milde eller ingen symptomer hos de som blir smittet. Vanlige symptomer på zikafeber er utslett, leddsmerter og feber.

Reiseråd Folkehelseinstituttet fraråder gravide å reise til områder med pågående utbrudd eller økende forekomst av zikafeber, og reisende som har oppholdt seg i disse områdene bør ta forholdsregler vedrørende mulig graviditet etter hjemkomst.

• Les mer om zika på Folkehelseinstituttets spørsmål og svar-side.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!