Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Folkehelseinstituttet advarer mot kreftfremkallende stoff i en rekke matvarer

- Barn og unge er særlig utsatt.

I BARNEMAT: Det kreftfremkallende stoffet furan er påvist i barnemat på glass. Illustrasjonsfoto: Scanpix
I BARNEMAT: Det kreftfremkallende stoffet furan er påvist i barnemat på glass. Illustrasjonsfoto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Folkehelseinstituttet går i dag ut og advarer mot det potensielt kreftfremkallende stoffet furan.

- Den norske befolkningen får i seg for mye av det potensielt kreftfremkallende stoffet furan fra matvarer. Det gjelder alle aldersgrupper, og spesielt små barn, skriver Folkehelseinstituttet på sine hjemmesider.

Advarselen kommer som et resultat av en risikovurdering som Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) har utarbeidet.

I kaffe og barnemat Furan dannes ved oppvarming av mat og bidrar til å gi maten smak. Stoffet er påvist i en rekke industrielt fremstilte matvarer.

Eksempler er kaffe, hermetikk og varmebehandlede, forseglede glassvarer som hermetiserte grønnsaker, barnemat på glass, pulverbaserte barnegrøter og frokostblandinger

Mattilsynet skriver på sine hjemmesider at kaffe har høyest innhold av furan.

Mattilsynet er i dialog med næringsmiddelbransjen om problemstillingen. Produsentene ønsker mer kunnskap om hvordan stoffet dannes, men har allerede gjort tiltak for å redusere innholdet av furan i sine produkter.

Rådgiver Julie Tesdal Håland i Mattilsynet, forteller at Helsedirektoratets kostråd foreløpig ikke endres som følge av den nye risikovurderinga.

- Vi vet fremdeles for lite om dette stoffet og hvordan det dannes. Vi vet for eksempel ikke om det også dannes i hjemmelaget mat, sier Tesdal Håland til Dagbladet. Hun forteller at EU har hatt fokus på furan siden 2007, og at det nylig ble igangsatt en stor ameriaksnk studie om stoffet.

- Noen undersøkelser viser at man i varierende grad kan redusere innholdet av furan ved å ta maten ut av emballasjen og røre under oppvarming. Men Mattilsynets data så langt har ikke bekreftet dette, sier Håland.

- De minste mest utsatt Seniorforsker Trine Husøy fra Folkehelseinstituttet, som har har ledet arbeidet, advarer spesielt mot at barn og unge får i seg for mye av stoffet.

KREFTFREMKALLENDE: Folkehelseinstituttet går i dag ut og advarer mot det potensielt kreftfremkallende stoffet furan. Foto: Scanpix
KREFTFREMKALLENDE: Folkehelseinstituttet går i dag ut og advarer mot det potensielt kreftfremkallende stoffet furan. Foto: Scanpix Vis mer

- De minste barna er mest utsatt fordi barnemat på glass og barnegrøt er en betydelig del av kostholdet. I og med at furan dannes ved oppvarming av mat, vet vi ikke om hjemmelaget barnemat inneholder mindre furan enn ferdigproduserte matvarer, sier Trine Husøy.

- Små barn mest utsatt, særlig ettåringer siden det er de som har høyest inntak av uran fra barnemat på glass, supplerer Tesdal Håland.

Beregningene viser at barnemat på glass er hovedkilden til furan for 6, 12 og 24 måneder gamle barn. Frokostblandinger er den viktigste kilden for 4, 9 og 13 åringer, og kaffe for voksne, skriver VMK på sine hjemmesider.


- Trenger mer kunnskap Men ifølge ekspertene er det trolig ingen økt risiko ved å få i seg stoffet nå sammenliknet med tidligere.

- Vi har bare fått litt mer kunnskap om hvilke matvarer som inneholder furan, og hvordan det kan virke i kroppen. Vi trenger å vite mer for å kunne gi klare råd og anbefalinger til forbrukerne, sier Husøy.

For furan ikke er et nytt stoff.

- Det har antakeligvis vært i varmebehandlet mat til alle tider, sier Julie Håland, rådgiver i Mattilsynet.
 
- Ikke bare i Norge Mennesker har sannsynligvis fått i seg furan gjennom maten i lang tid.

Furan i mat forekommer ikke bare i norske produkter. Det europeiske mattrygghetsorganet (EFSA) har oppfordret medlemslandene til å samle inn data om furan, og Norge har også bidratt. Ifølge Mattilsynets hjemmesider har Norge er kommet lenger enn mange andre land siden vi også har fått utført  risikovurderingen fra VKM.

- EFSA vil trolig gjennomføre en risikovurdering, basert på ny informasjon. EU vil deretter vurdere behovet for regulering av stoffet, sier Håland.

FURAN I KAFFE: Furan er påvist i en rekke matvarer, blant annet kaffe, skriver Folkehelseinstituttet på sine hjemmesider.  Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
FURAN I KAFFE: Furan er påvist i en rekke matvarer, blant annet kaffe, skriver Folkehelseinstituttet på sine hjemmesider. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media