Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Folkehelseinstituttet bør fratas myndigheten til å informere

Olav Gunnar Ballo (SV) mener FHI har håndtert utbruddet av svineinfluensa uholdbart dårlig.

HARDT UT:
Lege og SV-politiker Olav Gunnar Ballo mener det er høyst kritikkverdig at Folkehelseinstituttet (FHI) har skapt en uro blant befolkningen når det gjelder svineinfluensa. Han er kritisk til at syke som følger av dette blir avvist på legevakten i frykt for smittefare. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX
HARDT UT: Lege og SV-politiker Olav Gunnar Ballo mener det er høyst kritikkverdig at Folkehelseinstituttet (FHI) har skapt en uro blant befolkningen når det gjelder svineinfluensa. Han er kritisk til at syke som følger av dette blir avvist på legevakten i frykt for smittefare. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Lege og helsepolitisk talsperson for SV, Olav Gunnar Ballo, går hardt ut mot Folkehelseinstituttet (FHI) i forbindelse med deres informasjonskampanje om svineinfluensa.

- Skaper frykt
- FHI har skapt en frykt for svineinfluensasmitte som er utenfor enhver rasjonalitet. De kan ikke få fortsette å drive informasjonskampanje som opprettholder standpunktet om at svineinfluensa er så farlig at hele landets befolkning bør vaksineres, sier Ballo til Dagbladet.

Han mener Helsedirektoratet og Statens helsetilsyn bør overta informasjonsflyten.

- De bør også gjennomgå det arbeidet FHI har gjort når det gjelder svineinfluensa. FHI bør fratas myndigheten til å informere, sier Ballo.

Nektes behandlingstur
Hans utspill er en kommentar på saken som Dagbladet skrev i går om at Rikshospitalet nå har sendt ut brev til 832 syke personer med varsel om at bestilte behandlingsturer i utlandet avlyses på grunn av svineinfluensa. Avgjørelsen kom etter et møte med Folkehelseinstituttet forrige uke.

Blant de som ikke får fra på behandlingstur, er 50 barn med alvorlige astmalidelser.

- Disse barna blir fratatt muligheten til helbredende behandling. I verste fall kan dette føre til en forverrig i tilstand som kan gi kroniske plager, sier Ballo.

- Tenker ikke på konsekvenser
- Helsepersonell er grepet av frykten FHI har skapt. Dette er alvorlig og resulterer i at mennesker som trenger behandling, ikke får det. FHI tar ikke hensyn til konsekvensene dette kan få for folk, mener Ballo.

- Denne frykten gjør at syke mennesker blir avvvist uten å få behandling når de henvender seg på legevakten. Flere er blitt bedt om å holde sengen etter en telefonkonsultasjon med lege. I verste fall kan dette føre til døden ettersom man ikke har noen kontroll på hva som egentlig feiler disse menneskene, mener SV-politikeren.

Han omtaler FHIs håndtering av svineinfluensaen som uholdbart dårlig.

- Prøver å være nøktern

- Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet står sammen om informasjonsarbeidet knyttet til influensapandemien. Vi prøver å skape et realistisk og nøkternt bilde av trusselen, men vi tar det veldig alvorlig at en erfaren lege og politiker som Ballo mener vi har mislyktes i dette arbeidet, sier Preben Aavitsland, avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet.

Han presiserer at norske myndigheter vil, i likhet med en rekke europeiske land, tilby vaksine til hele befolkningen.

FÅR REFS: Direktør Geir Stene-Larsen i Folkehelseintstituttet har vært med på å holde flere pressekonferanser i forbindelse med svineinfluensaen. Nå får han refs fra Olav Gunnar Ballo. Foto: Morten Holm / SCANPIX .
FÅR REFS: Direktør Geir Stene-Larsen i Folkehelseintstituttet har vært med på å holde flere pressekonferanser i forbindelse med svineinfluensaen. Nå får han refs fra Olav Gunnar Ballo. Foto: Morten Holm / SCANPIX . Vis mer

- Men risikogruppene vil få tilbudet først, sier Aavisland.

- Ta pasienten på alvor
Instituttet oppfordrer leger til å ta sine pasienter på alvor, samt å diagnostisere og behandle dem på best mulig måte.

- SV sitt synspunkt om at FHI ikke lenger skal informere om pandemien, bør partiet drøfte med helseministeren, sier Aavitsland.

Han vedgår at FHI har diskutert reisenekt for syke pasienter med Rikshospitalet, men sier det er sykehuset som har tatt avgjørelsen.

- Det er feil at en stortingspolitiker kritiserse måten Rikshospitalet tar vare på sine pasienter, sier avdelingsdirektøren.

- Folk er rasende
Rikshospitalet legger ikke skjul på at reisenekt er en streng beslutning.

- Mange som er nektet å reise er selvfølgelig rasende på oss, og jeg forstår dem godt, sa avdelingssjef Jan Tore Gran ved Rikshospitalet til Dagbladet i forbindelse med gårsdagens sak om reisenekt.

Han utelukker ikke at Rikshospitalet i ettertid kan bli kritisert for å ha vært for streng.

- Kritikken som kommer må jeg bare ta, sier Gran.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!