ANALYSERER DENNE UKA: I 2009 ble det gjennomført massevaksiner mot svineinfluensa (bildet). Denne uka vil Folkehelseinstituttet analysere virusprøver fra folk som har blitt alvorlig syke, for å se om det har skjedd endringer med viruset siden da. Foto: Nina Hansen / Dagbladet

Behandlet eller vurdert som ferdig av bildedesk
ANALYSERER DENNE UKA: I 2009 ble det gjennomført massevaksiner mot svineinfluensa (bildet). Denne uka vil Folkehelseinstituttet analysere virusprøver fra folk som har blitt alvorlig syke, for å se om det har skjedd endringer med viruset siden da. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Behandlet eller vurdert som ferdig av bildedeskVis mer

Folkehelseinstituttet ser etter farlige endringer i svineinfluensa-viruset

Vet trolig om det er grunn til bekymring i slutten av uka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et nytt barn med svineinfluensa er innlagt på intensivavdelingen på Oslo universitetssykehus i romjula, skriver VG i dag. Sykehuset vil ikke opplyse hvor gammelt barnet er eller hvor det kommer fra.
To voksne har også blitt innlagt med svineinfluensa.

Tidligere i romjula døde en 11-åring fra Porsgrunn som hadde svineinfluensa.

Inntil videre er det likevel ikke endringer i holdningen til Folkehelseinstituttet, som anser svineinfluensa som en av de vanlige sesonginfluensaene.

Mottar virusprøver
Smittevernvakt ved Folkehelseinstituttet, avdelingsdirektør Karin Rønning, sier til Dagbladet at instituttet rutinemessig analyserer nye tilfeller av svineinfluensa hvor pasientene har blitt alvorlig syke, slik som da en gutt fra Porsgrunn døde tidligere i romjula.

- Sykehuset har blitt bedt om å sende prøver fra barnet som døde i romjula, forteller Rønning. Hun sier at analysen vil gjøres så snart det har blitt hverdag og Folkehelseinstituttet har fått prøver fra viruslaboratoriet.

- Vi foretar en analyse av virusene hos disse pasientene som har blitt alvorlig syke, for å se om det har skjedd noe med viruset som gjør det nødvendig med andre tiltak, forteller hun.

I mellomtida anbefaler hun dem som er i risikogruppene som er oppført på Folkehelseinstituttets hjemmeside å ta vaksine så fort som mulig. Dette dreier seg blant annet om folk med kroniske luftveissykdommer eller med nedsatt forsvar mot infeksjoner.

Om ei uke
Inntil videre tror Folkehelseinstituttet at det dreier seg om en tilfeldig opphopning av enkelt-tilfeller.

- Foreløpig har vi ikke kunnskap som tyder på at det skyldes at svineinfluensaviruset har endret seg på en måte som gjør det mer farlig eller aggressivt. Det har vi ikke kunnskaper om verken nasjonalt eller internasjonalt, sier Karin Rønning.

Når de nye analysene er foretatt, vil instituttet se på om det er grunn til å treffe nye tiltak.

- Jeg vil tro at vi kan ha en slags formening om det i slutten av uka. Da vet vi sannsynligvis om det er noe nytt med virusene som gir grunn til bekymring, sier hun til Dagbladet.

ANALYSERER: Karin Rønning, avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet
ANALYSERER: Karin Rønning, avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet Vis mer