Folkehelten som gir blaffen i loven

STAVANGER (Dagbladet): Arvid Mæland (34) er folkehelten som alltid havner på feil side av loven. Det meste går galt, men optimisten snur nederlag til seier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han driver et reisebyrå og farter sjøl jorda rundt sju ganger hvert år.

Men hør hva han ellers har på samvittigheten:

  • Sluttet skolen etter sju år for å bli grisebonde.
  • Ble utvist fra kjøreskolen fordi han aldri kunne holde munn.
  • Møtte til militærtjeneste med fire ponnier og to esler som brekte og dreit, ble dimittert etter en dag.
  • Anla ørretdam der folk kunne fiske fritt og alltid få fangst. Ulovlig. Arvid ville sprenge fisken med dynamitt. Da kom politiet.
  • Hentet cowboyer fra USA for å ha rodeoshow på Jæren, Dyrehelsetilsynet forbød tøffingene å ri på okser - fiasko.
  • Han dro med folkedansere til Beijing og ble arrestert på Den himmelske freds plass.
  • Skjenket alkohol ulovlig og trues med å bli fratatt bevilling.

Krise i Lisboa

Arvid Mæland bare flirer av det hele og siterer sitt motto: Et nei er alltid bare et hav av nye muligheter.

I går måtte Mæland haste av gårde til Lisboa for å unngå en ny krise. Neste helg har han ansvar for 370 personer som skal på bedriftstur til den portugisiske hovedstaden.

Mæland bestilte restaurant, men var ikke så nøye med å oppgi hvor mange gjester som ville komme. Da de seinere fikk høre at det ble 370, hadde de ikke plass. Men Arvid skal tråle Lisboa og garanterer at alle skal bli mette.

Reiselivskongen på Jæren er en særing med null respekt for forskrifter, byråkrati og autoriteter. Han griper heller en sjanse og tar en kamp etterpå. Hvis han må skrive en søknad, rabler han ned noen linjer på dialekt og leverer det til en saksbehandler som ikke vet sin arme råd.

Egne veier

- Jeg går mine egne veier og gjør ikke vondt mot noen. Det passer meg best. Her i landet har vi så mange som passer på hverandre. Hvorfor ikke slakke tøylene litt og slippe løs fantasien og skapertrangen? spør Arvid Mæland.

Mæland følger som regel sine reiselag sjøl. Bare i år har han reist med tog tre ganger fra Bryne via Russland og Mongolia til Kina. Videre i år har han vært i USA, Mexico, Cuba, Kilimanjaro, Malaysia, Australia, Færøyene, Canada... og Brasil, Tsjekkia, Island, og nok en tur med den transsibirske jernbanen gjenstår i høst.

Vil bli ordfører

Ute på Klepp driver han «Huset på Jæren», der han snart inviterer til konsert med Bobby Bare. En westernshop har han også.

Arvid Mæland kan slett ikke love at han har vært på kant med loven for siste gang. Han ønsker å bli ordfører, slik at han kan bestemme mer sjøl.

- Jeg har folket bak meg, og Klepp har direkte valg til ordfører. Men så laget de en tullete regel om at ordførerkandidatene måtte nomineres av et parti, antakelig bare for å stoppe meg. Så nå melder jeg meg inn i et parti, for jeg vil bli ordfører, sier Arvid Mæland.

ULOVLIG: Arvid Mæland anla en privat ørretdam på ranchen sin på Jæren. Der kunne alle få fisk. Men myndighetene grep inn, og dammen måtte tømmes. Mæland gjør det meste galt, men er kjempepopulær på Jæren.