TIDENES BESTE?: Julie S. Jørstad (10) samler inn penger fra Sveinung Odland og sønnen søndag under TV-aksjonen "Vi rydder for livet", der pengene går til Norsk Folkehjelp og arbeidet med minerydding. Foto: Erlend Aas / Scanpix
TIDENES BESTE?: Julie S. Jørstad (10) samler inn penger fra Sveinung Odland og sønnen søndag under TV-aksjonen "Vi rydder for livet", der pengene går til Norsk Folkehjelp og arbeidet med minerydding. Foto: Erlend Aas / ScanpixVis mer

Folkehjelpen håper på tidenes beste TV-aksjon

Norsk Folkehjelps rydding av miner og klasebomber i seks land fenget det norske folket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere enn 100.000 bøssebærere gjorde søndag sitt for å samle inn penger til årets TV-aksjon.

Totalbeløpet, inkludert bidrag fra næringsliv, selskaper og organisasjoner, blir ikke klart før om noen dager, men klokken 22.30 hadde aksjonen fått inn 163.285.748 kroner.

Da NRKs maratonsending startet klokken 16, gikk startskuddet for verdens største innsamlingsaksjon målt i innsamlede midler per hode.

- Vi skal realisere tidenes beste TV-aksjon, det er vårt mål. Jo mer vi får inn, jo mer minerydding kan vi gjøre ute, sier generalsekretær Liv Tørres i Norsk Folkehjelp til NTB.

I 2011 rydder Norsk Folkehjelp udetonerte miner og klasebomber i 15 land. Pengene fra årets aksjon går til arbeidet med å fjerne miner og klasebomber i Bosnia-Hercegovina, Libanon, Laos, Vietnam, Sør-Sudan og Tadsjikistan.

Dugnadsånd Ifølge Tørres har det vært massiv oppmerksomhet om årets aksjon, og til forskjell fra tidligere år hadde aksjonen så å si full dekning av bøssebærere da innsamlingen startet.

- Massemobiliseringen vi nå ser fra frivillige, bøssebærere, næringslivet, organisasjoner og andre er et utrolig godt tegn på hva slags dugnadsånd og solidaritet som finnes i det norske folk, sier Tørres.

For pengene skal Folkehjelpen blant annet kjøpe en ny mineryddingsmaskin og utdanne flere mineryddere.

Ett land droppet En del av pengene skal også brukes på Folkehjelpens minehundsenter i Sarajevo, som er blant verdens beste avl- og treningssenter for minehunder. Årlig utdannes 75 hunder her, og ifølge Norsk Folkehjelp kan 10 millioner kroner sørge for utdanning til 70 nye minehunder.

- Det spesielle med årets tv-aksjon er at den går til et veldig konkret formål og et arbeid med konkrete resultater - i det øyeblikket vi har fjernet en mine eller en klasebombe, er den borte. Det er veldig enkelt for folk å forestille seg og støtte opp om, tror Tørres.

Egentlig skulle pengene fordeles på et sjuende land, Guinea Bissau, men det er nå droppet.

- En god nyhet og et godt eksempel på at dette faktisk funker, er at ryddingen i Guinea Bissau gjøres ferdig nå. Dermed går pengene til å intensivere innsatsen i de andre seks landene, forteller generalsekretæren.

- Vellykket uansett I fjor ble det samlet inn 208 millioner kroner til Flyktninghjelpen. Uavhengig om beløpet øker eller minker i år, er aksjonen vellykket, slår Tørres fast.

- Pengene er ekstremt viktig for oss, men viktig er også at vi nå har fått enorm oppmerksomhet om folkehjelpa, ikke minst mine- og klasesaken, sier hun.

Kuriøse auksjonsobjekter Haddy N'jie, Erik Thorstvedt og Jon Almaas leder sendingen på NRK, som varer til over midnatt.

Søndag går også flere nettauksjoner av stabelen til inntekt for TV-aksjonen. Blant det man kan by på er en privatkonsert med Kaizers Orchestra, et «krasjkurs» i utenrikspolitikk med Jonas Gahr Støre (Ap) og et sjakkparti med verdensstjerne Magnus Carlsen. Interesserte kan også by på for eksempel sæd fra en av Norges beste travhester, Muscles Wiking BR eller Thor Hushovds verdensmestertrøye fra i fjor, eventuelt hans gule ledertrøye fra årets Tour de France.

(NTB)