Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Folkehøgskoleelev hengt ut som mobber av Med Israel For Fred: - Trist, mener rektor

Reagerer på artikkel.

 KRITISK:  Rektor ved Rønningen Folkehøgskole, Svein Harsten, er kritisk til måten Med Israel For Fred har omtalt en av elevene hans. Foto: Privat
KRITISK: Rektor ved Rønningen Folkehøgskole, Svein Harsten, er kritisk til måten Med Israel For Fred har omtalt en av elevene hans. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I helga publiserte nettsidene til Med Israel For Fred (MIFF) en artikkel med tittelen «Norske folkehøgskoleelever mobber israelere».

Nettsaken omtaler en video av et møte mellom en israeler og en folkehøgskoleelev, der eleven sier at hun ikke ønsker å kjøpe varene hans fordi de er av merkevaren Jaffa.

- Hvorfor kjøper du ikke produktene, spør israeleren i videoen der en tydelig kan se ansiktet til den ikke navngitte eleven.

- Fordi jeg ikke støtter Israel på noen måte, svarer hun og legger til at hun ikke har noe problem med han som enkeltperson, men at hun ikke kjøper Jaffa-produkter av prinsipp.

Etterlyser tilsvar Rektor ved Rønningen Folkehøgskole, Svein Harsten, sier til Dagbladet at de reagerer på måten hendelsen blir omtalt på av MIFF.

- Jeg synes at det er trist. Vi jobber med at elevene våre skal få et rikt og balansert syn på situasjonen i Israel, og ser ikke på denne hendelsen som et eksempel på mobbing, sier Harsten.

Da Dagbladet snakket med ham fredag opplyste Harsten at eleven i opptaket da var på tur i området i regi av skolen. Der var også lærer Ottar Nesje.

Læreren mener at MIFF burde ha gitt folkehøgskolen og den aktuelle eleven muligheten til å svare på fremstillingen til MIFF.

- Dette dreier seg om en situasjon som ble snikfilmet da vi var på vei til Jericho. Han spør oss om hvorfor vi bare støtter palestinere, et løp vår elev ikke ønsker å være med på. Ingen viste at han filmet, og nå har videoen blitt sett av rundt 50 000 mennesker på sosiale medier, sier Nesje.

- Ikke hatske meninger mot Israel Læreren omtaler jenta i videoen som en eksemplarisk elev som har kunnskap i grunn når hun velger å boikotte produkter fra Israel.

Ifølge Nesje har hun og de andre elevene vært på besøk hos både israelere og palestinere med vidt forskjellige meninger om situasjonen i området, og på den måten fått et rikt inntrykk av konflikten.

Derfor reagerer han på at MIFF ikke har gitt henne eller folkehøgskolen mulighet til å komme med sin versjon av hendelsen.

- At MIFF går på og utgir det som sies i opprinnelig innlegg som sannhet, er ikke bra. Hun har ikke hatske meninger mot Israel og det stemmer ikke at hun ikke vet hvorfor hun mener det hun mener.

- Jeg synes heller ikke at det er greit at forfatteren av artikkelen gjengir hvilket ståsted vi har uten å konferere med oss, samt samtaler fra undervisningssituasjonen uten å gjengi det fulle og hele bildet, sier Ottar Nesje som mener at MIFF burde tenke mer over hvordan situasjonene oppleves for palestinerne.

Ville vise hvordan israelerne opplevde boikotten Folkehøgskolen som Nesje er ansatt ved eies av Norges KFUK-KFUM. Denne organisasjonen har i en lengre periode støttet en bred økonomisk boikott av Israel.

Daglig leder for MIFF, Conrad Myrland, sier at han skrev artikkelen for å belyse hvordan slike boikotter oppleves for den jevne israeler.

Myrland understreker at han ikke ser på selve væremåten til eleven som fornærmende, men at budskapet ikke er bra.

- Jeg er ikke ute etter å ta verken lærer eller elev, men poenget er å få fram at dette oppleves som mobbing for israelerne. De har gjentatte ganger forsøkt å få til løsninger med sine palestinske naboer, og blir fortvila når de opplever at krefter i Europa boikotter bare dem i en verden der det er mange og langt mer alvorlige konflikter. Det er oppleves som mobbing på individuelt og kollektivt nivå, sier Myrland.

- Tror hun har tatt en vurdering selv Han har tidligere besøkt Rønningen folkehøgskole i forbindelse med undervisning, og mener at skolen har et såpass tydelig syn på konflikten at de ikke trenger tilsvar når han omtaler den og lærernes politiske ståsted.

Når det gjelder eleven selv, så sier Myrland at han ikke kjenner til at videoen har blitt filmet uten at hun var klar over det.

Myrland mener imidlertid at det er uheldig at ansiktet hennes synes i videoen som blir lenket til i artikkelen.

- Derfor har vi klippet vekk ansiktet hennes på våre nettsider. Når det gjelder ytringene hennes, så står hun for en boikott. Noen vil si at det er bra, noen vil synes at det er negativt. Jeg tror det er noe hun har tatt en vurdering på selv, og det må hun kunne stå for offentlig sier Conrad Myrland til Dagbladet.

 REFSER BOIKOTT:  - Jeg er ikke ute etter å ta verken lærer eller elev, men poenget er å få fram at dette oppleves som mobbing for israelerne, sier Conrad Myrland, daglig leder i Med Israel for fred (MIFF), til Dagbladet. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
REFSER BOIKOTT: - Jeg er ikke ute etter å ta verken lærer eller elev, men poenget er å få fram at dette oppleves som mobbing for israelerne, sier Conrad Myrland, daglig leder i Med Israel for fred (MIFF), til Dagbladet. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media