Folkemengden feirer bursdagen til Mandela utenfor sykehuset

Nelson Mandelas helse blir stadig bedre, melder Sør-Afrikas regjering på antiapartheidheltens 95-årsdag.

FEIRER: Folk har samlert seg utenfor sjukehuset i Pretoria for å ønske tidligere president Nelson Mandela til lykke med hans 95. fødselsdag. Foto: REUTERS / Scanpix / Mike Hutchings
FEIRER: Folk har samlert seg utenfor sjukehuset i Pretoria for å ønske tidligere president Nelson Mandela til lykke med hans 95. fødselsdag. Foto: REUTERS / Scanpix / Mike HutchingsVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Madiba er fortsatt på sykehus i Pretoria, men hans leger bekrefter at han er i stadig bedring», heter det i ei kunngjøring fra Sør-Afrikas regjering.

Seks uker
Samtidig ønsket president Jacob Zuma en «munter» fødselsdag for Mandela der han ligger på sykehus på sjette uka.

Zuma og tusener av sørafrikanere leder an i den globale flommen av lykkønskninger som strømmer inn til mannen som betraktes som faren til av den multietniske regnbuenasjonen han grunnla da han ble president i 1994.

Mens mange sørafrikanere drev med frivillig arbeid på dagen, som FN har innstiftet som Mandela-dagen, ledet hans datter, Zindzi, allsang, der offentlig ansatte sang «Happy Birthday».

Kanskje hjem
Onsdag sa også Zindzi at Mandela var på bedringens vei og kanskje snart kan reise hjem fra sykehuset.

Hun sa at han har gjort bemerkelsesverdige framskritt og til og med orker å se på fjernsyn. Da hun besøkte ham tirsdag, sa hun at han ga henne et stort smil.

For bare noen uker siden sto det svært dårlig til med ham, og det var frykt for at han ikke hadde lenge igjen.

Dugnad
Over hele Sør-Afrika markerte kontorarbeidere, studenter, soldater og vanlige borgere dagen ved å gjennomføre 67 minutters frivillig arbeid til ære for de 67 årene Mandela jobbet mot apartheid og etterpå arbeidet for å gjøre Sør-Afrika til et multietnisk, harmonisk samfunn.

I Washington i USA var president Barack Obama blant de mange statslederne som sendte gratulasjoner til Mandela på fødselsdagen.

(NTB-AFP-Reuters)