Folkemord planlagt i detalj

Den kosovoalbanske UCK-geriljaen har funnet hundrevis av dokumenter som viser at den jugoslaviske regjeringshærens etniske rensing i Kosovo var planlagt i detalj av ledelsen i Beograd. Det skriver den britiske avisa The Observer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dokumentene viser angivelig at serbiske generaler, politisjefer og ledere, helt opp til president Slobodan Milosevic, beviselig kan knyttes til massakrene på over 10000 mennesker. Flesteparten av dokumentene er i UCK-geriljaens varetekt, skriver The Observer. Det er geriljaens etterretningssjef Kadri Veseli som opplyser dette til avisa.

En anonym etterretningsoffiser fra NATO kommenterer opplysningene om dokumentene overfor avisen.

Kartla byer

- Vi innser nå at dette ikke var drap utført av gale hunder. De kartla hvilke byer og landsbyer de først ønsket å rense, og massakrene startet på disse stedene. Det var organisert fra toppen, og planen gikk med stor presisjon, sier NATO-kilden.

Serbisk sikkerhetstjeneste tok med seg eller ødela mesteparten av dokumentene før de forlot provinsen, men etterlot seg nok til å avsløre hvem som planla og utførte den såkalte «Operasjon hestesko», skriver avisa.

Mottok dokumenter

Sjefanklager ved FNs krigsforbryterdomstol i Haag Louise Arbour bekreftet i slutten av april å ha mottatt dokumentasjon om «Operasjon hestesko» fra «tyske og andre lands myndigheter».

(NTB-AFP)