Krigen i Ukraina

- Folkemord

Sven G. Holtsmark, professor ved Forsvarets høgskole, er ikke i tvil om hvordan han vil betegne det han ser i Ukraina. Folkerettsekspert Cecilie Hellestveit er ikke enig.

KHERSON: Storbyen ble frigjort etter å ha vært okkupert av russerne i sju måneder. I ettertid har angrepene vært mange og store, blant annet er infrastruktur og sivile rammet hardt. Her henter ukrainske soldater lik fra gata i november. Foto: Federico Quintana/SIPA/Shutterstock/NTB
KHERSON: Storbyen ble frigjort etter å ha vært okkupert av russerne i sju måneder. I ettertid har angrepene vært mange og store, blant annet er infrastruktur og sivile rammet hardt. Her henter ukrainske soldater lik fra gata i november. Foto: Federico Quintana/SIPA/Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

- For meg er det åpenbart at det vi ser i Ukraina er et folkemord. Det er ikke bare intensjoner om folkemord – det er et pågående folkemord, sier Holtsmark til Dagbladet.

Han understreker at han ikke er jurist, og at hans vurderinger dermed kan ses på som problematiske av enkelte. Han er likevel klokkeklar:

- At det er en intensjon om folkemord, framgår krystallklart fra uttalelser fra russiske politikere helt opp til Putin selv, sier professoren og legger til:

- Dmitrij Medvedev har gjort det helt klart at det ikke finnes noe Ukraina. Han sier at Kyiv er en russisk by, ergo eksisterer det ikke noe som heter ukrainsk nasjonalitet. Dette, kombinert med tiltak som tar sikte på å tvinge Ukraina i knestående gjennom terror mot sivilbefolkningen, gjør at det ikke finnes noe annet ord for dette enn folkemord.

- Eskalert voldsomt

Holtsmark peker på at mange mener at folkemord betyr at et helt folk utslettes.

- Men det er ikke det som ligger i uttrykket. Folkemord er en intensjon om å ramme et folk, en kultur, en etnisitet eller et språk, mener han.

I april skrev Holtsmark en kronikk i Aftenposten med Sigurd Sørlie, hvor de pekte på at situasjonen i Ukraina kunne ses som et folkemord i emning.

- Siden den gang har den russiske krigføringen eskalert noe voldsomt. Nå føres det i første rekke krig mot sivilbefolkningen. Samtidig har folkemordretorikken eskalert, og den blir fulgt opp i praksis.

- Sjokkerende omfang

De største endringene kom etter at russerne ble slått tilbake i områdene rundt Kharkiv og Kherson, mener professoren. Russerne begynte for alvor å gå til store angrep mot sivilbefolkningen og infrastruktur, og siden har liknende angrep blitt flere.

- Omfanget har vært sjokkerende. For russerne dreier seg om å gjøre det helt ulevelig, særlig i ukrainske storbyer nå når vinteren starter. Det er en veldig enkel tankegang. De håper å skape en humanitær katastrofe – som er der allerede. Og de håper å skape et humanitært sammenbrudd, som vil tvinge den ukrainske regjeringen til å kapitulere.

HELSEHJELP: En ambulansearbeider behandler en som ble skadd under russisk bombing i Kherson, 24. november. Foto: AP / Bernat Armangue / NTB
HELSEHJELP: En ambulansearbeider behandler en som ble skadd under russisk bombing i Kherson, 24. november. Foto: AP / Bernat Armangue / NTB Vis mer

Forrige uke sa talsmann i Kreml, Dmitrij Peskov, at målet med spesialoperasjonen ikke er å endre regjeringen i Ukraina. Uinteressant, mener Holtsmark.

- Det Kreml sier skifter fra dag til dag. Gang på gang har de bekreftet at Putins uttalelser fra starten står fast. Det innebærer et regimeskifte i Ukraina. At Peskov, Medvedev eller andre sier noe annet, er egentlig uinteressant.

- Ikke folkemord

Cecilie Hellestveit, jurist og samfunnsviter med doktorgrad i krigens folkerett, mener ikke at hendelser i Ukraina per i dag kan betegnes som folkemord.

- Å starte en krig, gjør at risikoen for folkemord øker. Likevel er aggresjonskrig på mange måter en større forbrytelse enn folkemord, fordi det rammer mer sentralt i det internasjonale systemet, og forårsaker lidelser hos millioner av mennesker.

KHARKIV: Likposer langs det som var en sivil bilkolonne ut av Kharkiv. Ifølge ukrainske myndigheter ble kolonnen truffet av russiske bomber. Foto: REUTERS/Vitalii Hnidyi/NTB
KHARKIV: Likposer langs det som var en sivil bilkolonne ut av Kharkiv. Ifølge ukrainske myndigheter ble kolonnen truffet av russiske bomber. Foto: REUTERS/Vitalii Hnidyi/NTB Vis mer

Hun beskriver at selv det å underlegge seg en nasjon, som Russland har hatt et uttalt ønske om å gjøre med Ukraina, fremdeles ikke vil være folkemord.

- Folkemord er en helt spesifikk og veldig snever forbrytelse i juridisk forstand som knytter seg særlig mot sårbare minoriteter. Det å angripe en annen nasjon og krige mot befolkningen for å innlemme nasjonen i egen stat, er ikke dermed folkemord. Slik maktbruk er primært forbudt som aggresjon, ulovlig anneksjon og krigsforbrytelser.

Ikke snakk om utrydding

Hellestveit sier videre at det er veldig vanlig for krigførende parter å bruke betegnelsen folkemord for å beskrive fiendens krigsforbrytelser – uten at det betyr at det er juridisk folkemord.

- Det er mange forskjellige handlinger som kan gjøre at det blir et folkemord. Men det som er det overordnede vilkåret er at handlingen skal begås i den hensikt å ødelegge en gruppe som sådan, helt eller delvis.

- De voldsomme angrepene mot Ukraina de siste ukene tolkes gjerne som at Moskvas forsøker å presse ukrainerne til forhandlingsbordet, ikke utrydde dem, legger hun til.

KRIGSMØDRE: Russlands president Vladimir Putin møtte fredag flere kvinner som skal ha vært mødre av soldater utskrevet til Ukraina. Avisa The Guardian mener møtet var «nøye regissert». Video: Ivan Larsson / Dagbladet TV Vis mer

Juristen mener at Holtsmark blander flere problemstillinger, i sin begrunnelse av at det begås folkemord i Ukraina.

- Det at du har et erklært formål om å utrydde noen, på propagandaplan, kan være ett moment i folkemordbegrepet. Men det må reflekteres i alle ting du gjør. Den internasjonale straffedomstolen i Haag har rett til å etterforske folkemord i Ukraina, men har så langt ikke gjort det, fordi russiske krigshandlinger per i dag neppe kvalifiserer som folkemord i juridisk forstand.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer