Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Folkemordere navngitt

Ledende tjenestemenn fra det avsatte Røde Khmer-regimet i Kambodsja peker ut tre tidligere ledere som hovedansvarlige for folkemordet på opp til 1,7 millioner mennesker. Alle de tre er fortsatt i live.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere har den avdøde topplederen Pol Pot fått hovedansvaret for massedrapene mens Røde Khmer satt ved makten i Phnom Penh i årene fra 1975 til 1979. Nå bekrefter to tjenestemenn uavhengig av hverandre at Pol Pot ikke ga drapsordrene alene.

Ordrene ble snarere utstedt av en komité, sier de to i intervjuer de hver for seg har gitt til nyhetsbyrået Reuters. Enkelte av ofrene ble henrettet, andre ble torturert i hjel, og svært mange sendt i tvangsarbeid som makthaverne måtte vite ville ende med døden.

Komité for drap

- Selv om Pol Pot hadde den politiske hovedstyringen, måtte han hele tiden rådføre seg med en komité. I denne komiteen satt blant andre Khieu Samphan, Ieng Sary, Nuon Chea og Son Sen, sier Suong Sikheon til Reuters.

Suong var privatsekretær for Ieng Sary, som var utenriksminister og visestatsminister i Røde Khmer-regimet. Khieu Samphan var Kambodsjas statsoverhode under Røde Khmer, mens Nuon Chea var sjefideolog og «politisk guru».

Son Sen er død, men de tre andre er fortsatt i live og står på FNs liste over ettersøkte for krigsforbrytelser i Kambodsja. Alle tre nekter seg skyldige og legger all skyld for folkemordet på Pol Pot, som døde i 1998.

«Døren står åpen»

Den kambodsjanske regjeringstalsmannen Sok An krevde mandag at FN må gjenoppta forhandlingene om å stille Røde Khmer-lederne for et krigsforbrytertribubal. -Vi kan ikke si at situasjonen er fastlåst, for døren står fortsatt åpen, sa han ifølge nyhetsbyrået DPA.

Etter ett år lange og svært vanskelige forhandlinger trakk FN seg 8. februar i år brått ut av samtalene om et slikt tribunal. FN-talsmenn anklaget kambodsjanske myndigheter for manglende evne og vilje til samarbeid.

Diplomater har forsøkt å lokke partene tilbake til forhandlingsbordet, men FNs generalsekretær Kofi Annan nektet så sent som i forrige uke å gi noen innrømmelser. Sok An svarte mandag at kambodsjanerne har gjort sitt, og at FN nå må svare.

(NTB)

<B>Komitemedlem Khieu Samphan var statssjef under terrorregimet og benekter enhver befatning med folkemordet. Her i 1998.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!