Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Folkemordet i Kosovo

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Les følgende sak i dagens avis: En gutt på fire år står alene på makedonisk jord og gråter. Foreldrene fikk gutten i sikkerhet. De klarte ikke selv å komme over grensen fra Kosovo. Sammen med titusener av andre kosovoalbanere er de fanger av en plan så vanvittig at den tangerer menneskenes forestillingsevne. I ly av NATOs luftangrep har Jugoslavias president Slobodan Milosevic deportert minst 360000 albanere fra Kosovo.
  • Køene av flyktninger er så lange at de tydelig kan ses fra satellitter i verdensrommet. Men i forkant har ikke omfanget av den menneskelige lidelsen vært lagt inn som en variabel i våre krigsherrers høyteknologiske planer for det de kaller «et dynamisk krigsteater» på Balkan. De marerittaktige bildene fra Kosovos grenser har fått dem til å reagere etter at katastrofen er fullbyrdet. Planene om etnisk rensing av den serbiske provinsen har imidlertid vært klare i mange år.
  • Mens bombefly og raketter jaget gjennom lufta dag og natt i påskehelga, tok det atskillig lengre tid å stable på beina et mottaksapparat som kan hjelpe flyktningene og hindre at nabolandene, særlig Makedonia og Albania, dras med i den jugoslaviske presidentens ferd mot avgrunnen. Risikoen er overhengende for at flyktningkatastrofen skal sprenge den skjøre makedoniske statsdannelsen og sende Albania ut i nytt anarki og kaos. Også den jugoslaviske republikken Montenegro er skaket av strømmen av flyktninger.
  • Til sammen 100000 flyktninger er lovet midlertidig opphold i NATOs medlemsland. Norge har lovt å ta imot 6000 flyktninger. Målet er visstnok at de skal kunne komme tilbake til Kosovo når dette er «trygt nok». Så langt er slike uttalelser helt uten troverdighet. Folkemordet i påskehøytida har nok en gang demonstrert at det ikke er mulig å avkreve Milosevic politiske sikkerhetsgarantier. Det er dessverre ikke mulig å se for seg et trygt Kosovo uten et massivt nærvær av fremmede militære styrker, med eller uten en avtale med Jugoslavia som basis.