Folkemordsiktet blir utlevert til Rwanda

Nordmann blir utlevert for å ha medvirket til folkemordet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): En 43-åring som er siktet for medvirkning til folkemord i Rwanda, kan utleveres til hjemlandet, har Justis- og beredskapsdepartementet besluttet, melder Stavanger Aftenblad.

Mannen kom til Norge som flyktning i 1999 og er bosatt i Sandnes kommune. 43-åringen skal blant annet være knyttet til en massakre ved elven Akanyarn. Han skal også hatt en rolle i massakrer i områdene Nkakwa og Cyahinda der over 7.000 mennesker ble drept i 1994.

Pågripelsen av mannen skjedde 29. mai 2013. Det var først mens den norske etterforskningen pågikk at mannen ble begjært utlevert til Rwanda, og den norske straffeforfølgelsen ble lagt på is.

Ikke i strid med menneskerettighetene

Folkemordet i Rwanda skjedde fra april til juli i 1994 og tok livet av mellom 800 000 og en million mennesker.

Mannen, som har oppholdt seg lovlig i Norge i nærmere 16 år, skal være siktet for å ha deltatt i møter der det har blitt planlagt drap. I norsk rett kan dette gi 21 år i fengsel.

I februar i fjor ble det kjent at Høyesterett mener det ikke er i strid med menneskerettighetene å utlevere mannen til hjemlandet. Avgjørelsen fra Høyesterett var enstemmig, og i tråd med kjennelsen fra Gulating lagmannsrett fra 2014 om at alle vilkår for utlevering er oppfylt.

(NTB)