VARSLER ANKE: - Vi er uenige i så vel det rettslige som i bevisvurderingen, sier advokat Brynjar Meling. Foto: Jacques Hvistendahl
VARSLER ANKE: - Vi er uenige i så vel det rettslige som i bevisvurderingen, sier advokat Brynjar Meling. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

Folkemordsiktet rwander kan utleveres til hjemlandet

Skal ha deltatt i grusomhetene i 1994.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En folkemordsiktet 41-åring fra Rwanda kan utleveres til hjemlandet, ifølge en kjennelse fra Stavanger tingrett.

Mannen, som er bosatt i Sandnes, ble pågrepet av Kripos onsdag 29. mai i fjor og senere siktet for drap eller medvirkning til drap. Mens etterforskningen pågikk ble han i fjor høst begjært utlevert til Rwanda, og den norske straffeforfølgelsen ble lagt på is.

I hjemlandet er han tiltalt for delaktighet i folkemordet i 1994.

Stavanger tingrett har nå konkludert med at vilkårene for utlevering er oppfylt. Men kjennelsen vil bli anket, opplyser mannens forsvarer Brynjar Meling.

- Vi er uenige i så vel det rettslige som i bevisvurderingen, sier Meling til Rogalands Avis.

I varetekt Siktede kom til Norge som kvoteflyktning i 1999 og etablerte seg etter hvert med familie i Sandnes. De siste ni månedene har han sittet i varetekt med streng brev- og besøkskontroll.

Rwanda leverte en begjæring om utlevering i august i fjor. Tiltalen mot ham gjelder handlinger som skal ha funnet sted i Butare helt sør i landet. Han er blant annet tiltalt for å ha deltatt i to massakrer i april 1994, der rundt 7.500 mennesker ble drept.

Stavanger tingrett mener bevisbildet mot mannen etterlater «atskillig tvil», men konkluderer likevel med at vilkåret om skjellig grunn til mistanke er oppfylt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Retten har riktignok oppfattet en rekke av de mangler og sprik som er ved forklaringene, men har ikke truffet de riktige konsekvenser av dette, nemlig å avslå utleveringsbegjæringen, sier Meling.

Går god for rwandisk rett Ifølge Stavanger tingrett er det ikke grunn til å nekte utlevering av frykt for manglende rettssikkerhet i Rwanda. Retten legger til grunn at den grunnleggende rettssikkerheten er ivaretatt i Rwanda, noe også andre nordiske domstoler har konkludert med.

Tingretten mener heller ikke at utlevering kan nektes av humanitære grunner. Ifølge kjennelsen er hensynet til barna ikke utslagsgivende i en sak «av en så alvorlig art».

Det er Justisdepartementet som tar en avgjørelse om utlevering. En slik avgjørelse kan deretter ankes til Kongen i statsråd. Det kan gå flere år før en endelig avgjørelse foreligger.

Tjueårsmarkering Minst 800.000 mennesker ble drept i folkemordet i 1994. Ekstremister fra folkegruppen hutu utryddet store deler av den etniske minoriteten tutsi, uten at noen grep inn.

Rwanda markerer i disse dager at det er 20 år siden folkemordet, som startet 7. april 1994 og varte i 100 dager.

FN er blitt sterkt kritisert for ikke å ha reagert under det som senere viste seg å være opptakt til et folkemord i det østafrikanske landet. Idet folkemordet var et faktum, hadde FN allerede trukket tilbake sine fredsbevarende styrker.

- Vi skulle ha gjort mye mer. I Rwanda ble troppene kalt tilbake da det var aller mest behov for dem, sa generalsekretær Ban Ki-moon under en markering i Rwanda mandag.

- Skammen er fortsatt til stede, en generasjon etter hendelsene, sa generalsekretæren.

(NTB)