VARSLER ANKE: - Vi er uenige i så vel det rettslige som i bevisvurderingen, sier advokat Brynjar Meling. Foto: Jacques Hvistendahl
VARSLER ANKE: - Vi er uenige i så vel det rettslige som i bevisvurderingen, sier advokat Brynjar Meling. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

Folkemordsiktet rwander kan utleveres til hjemlandet

Skal ha deltatt i grusomhetene i 1994.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En folkemordsiktet 41-åring fra Rwanda kan utleveres til hjemlandet, ifølge en kjennelse fra Stavanger tingrett.

Mannen, som er bosatt i Sandnes, ble pågrepet av Kripos onsdag 29. mai i fjor og senere siktet for drap eller medvirkning til drap. Mens etterforskningen pågikk ble han i fjor høst begjært utlevert til Rwanda, og den norske straffeforfølgelsen ble lagt på is.

I hjemlandet er han tiltalt for delaktighet i folkemordet i 1994.

Stavanger tingrett har nå konkludert med at vilkårene for utlevering er oppfylt. Men kjennelsen vil bli anket, opplyser mannens forsvarer Brynjar Meling.

- Vi er uenige i så vel det rettslige som i bevisvurderingen, sier Meling til Rogalands Avis.

I varetekt Siktede kom til Norge som kvoteflyktning i 1999 og etablerte seg etter hvert med familie i Sandnes. De siste ni månedene har han sittet i varetekt med streng brev- og besøkskontroll.

Rwanda leverte en begjæring om utlevering i august i fjor. Tiltalen mot ham gjelder handlinger som skal ha funnet sted i Butare helt sør i landet. Han er blant annet tiltalt for å ha deltatt i to massakrer i april 1994, der rundt 7.500 mennesker ble drept.

Stavanger tingrett mener bevisbildet mot mannen etterlater «atskillig tvil», men konkluderer likevel med at vilkåret om skjellig grunn til mistanke er oppfylt.

- Retten har riktignok oppfattet en rekke av de mangler og sprik som er ved forklaringene, men har ikke truffet de riktige konsekvenser av dette, nemlig å avslå utleveringsbegjæringen, sier Meling.

Går god for rwandisk rett Ifølge Stavanger tingrett er det ikke grunn til å nekte utlevering av frykt for manglende rettssikkerhet i Rwanda. Retten legger til grunn at den grunnleggende rettssikkerheten er ivaretatt i Rwanda, noe også andre nordiske domstoler har konkludert med.

Tingretten mener heller ikke at utlevering kan nektes av humanitære grunner. Ifølge kjennelsen er hensynet til barna ikke utslagsgivende i en sak «av en så alvorlig art».

Det er Justisdepartementet som tar en avgjørelse om utlevering. En slik avgjørelse kan deretter ankes til Kongen i statsråd. Det kan gå flere år før en endelig avgjørelse foreligger.

Tjueårsmarkering Minst 800.000 mennesker ble drept i folkemordet i 1994. Ekstremister fra folkegruppen hutu utryddet store deler av den etniske minoriteten tutsi, uten at noen grep inn.

Rwanda markerer i disse dager at det er 20 år siden folkemordet, som startet 7. april 1994 og varte i 100 dager.

FN er blitt sterkt kritisert for ikke å ha reagert under det som senere viste seg å være opptakt til et folkemord i det østafrikanske landet. Idet folkemordet var et faktum, hadde FN allerede trukket tilbake sine fredsbevarende styrker.

- Vi skulle ha gjort mye mer. I Rwanda ble troppene kalt tilbake da det var aller mest behov for dem, sa generalsekretær Ban Ki-moon under en markering i Rwanda mandag.

- Skammen er fortsatt til stede, en generasjon etter hendelsene, sa generalsekretæren.

(NTB)