Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Folkemordtiltale omfatter 2.000 drap

En 47 år gammel mann er tiltalt i Norges første folkemordsak.

FOLKEMORDTILTALT I NORGE: Politiadvokat Marit Formo (t.v.) og politiinspektør Reidar Bruusgaard i Kripos på pressebriefen i mai 2011 om saken der en mann fra Rwanda er siktet for medvirkning under folkemordet i landet i 1994. Foto: Morten Holm / SCANPIX
FOLKEMORDTILTALT I NORGE: Politiadvokat Marit Formo (t.v.) og politiinspektør Reidar Bruusgaard i Kripos på pressebriefen i mai 2011 om saken der en mann fra Rwanda er siktet for medvirkning under folkemordet i landet i 1994. Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsadvokat Petter Mandt understreket at tiltalen gjelder medvirkning til drap da han redegjorde for saken på TV 2 torsdag morgen.

- Han er ikke tiltalt for å ha utført disse drapene selv. I grove trekk er det snakk om to massakrer, som har skjedd på steder hvor folk har forsøkt å skjule seg, samt flere anledninger hvor folk er hentet ut fra et sykehus for å bli drept, forklarte Mandt. Han ønsket ikke å gå inn i detaljene i saken eller utdype hva slags rolle påtalemyndigheten mener 47-åringen har hatt.

- Det får vi ta i retten.

Første folkemordsak Det er første gang det tas ut tiltale for folkemord i Norge, og det legges opp til en svært omfattende sak. Påtalemyndigheten varsler at den vil føre rundt 100 vitner.

- 25 av dem skal hentes til Norge for å forklare seg i retten. For de øvrige vil det bli brukt videolink, forklarer Mandt.

Det er satt av to måneder til saken, som skal føres i sal 250 i Oslo tingrett, salen som ble spesialbygget til Breivik-saken. Statsadvokaten tror en dom kan være klar i februar eller mars neste år. I den nye straffeloven kan folkemord straffes med inntil 30 års fengsel, men ettersom denne loven ikke er trådt i kraft ennå, er strafferammen 21 år i denne saken.

Komplisert etterforskning Mandt sier geografisk avstand og det faktum at det er 18 år siden folkemordet i Rwanda, har bidratt til å gjøre etterforskningen komplisert.

- Språk- og kulturforskjeller bidrar også til dette, men lokale myndigheter har lagt godt til rette for oss hele veien, sier statsadvokaten. Han understreker at tiltalen som ble kunngjort onsdag er et resultat av en norsk etterforskning.

- Vi har snakket med land som har hatt lignende saker tidligere, sånn som Finland, Tyskland, Nederland og Belgia, men norsk politi har foretatt sin egen etterforskning og ikke støttet seg på andre lands materiale, forklarer han.

47-åringen som er tiltalt i saken, kom til Norge for 21 år siden. Da hadde kona og barna allerede fått opphold her. Han ble pågrepet for ett år siden, men det har tatt tid å gjøre ferdig tiltalen slik at den kunne forkynnes for ham.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media