VANT FRAM: Statsadvokat Petter Mandt fikk fullt medhold i Oslo tingrett - men tiltalte har anket dommen. Foto: Anette Karlsen / NTB Scanpix
VANT FRAM: Statsadvokat Petter Mandt fikk fullt medhold i Oslo tingrett - men tiltalte har anket dommen. Foto: Anette Karlsen / NTB ScanpixVis mer

Folkemordtiltalt fikk 21 år: - Dette er rettferdighet

Murebwayire J. Sharazi fulgte saken, og takker politiet etter folkemorddommen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Murebwayire J. Sharazi er tutsi, og bodde i Kongo da folkemordet skjedde i Rwanda i 1994.

- Vi tok i mot flyktninger på den siden av grensa. Jeg så mye, jeg vet mye, sier Sharazi.

- Det er en lettelse, jeg håper han får tid til å tenke på det han har gjort, sier hun til Dagbladet.

Bugingo anket dommen på stedet, og nekter fortsatt straffskyld.

Takker politiet Murebwayire J. Sharazi har i høst tilbrakt mange dager i retten for å følge rettssaken mot Sadi Bugingo, som i dag ble dømt til 21 års fengsel for sin deltakelse i folkemordet. Han anket på stedet - men Sharazi betegner den krystallklare dommen som en lettelse.

- Det har vært en tung tid, og det er vondt å høre hva som har skjedd, men det må bli kjent, sier Sharazi til Dagbladet.

Hun sier at påtalemyndighetens framstilling av det som har skjedd har vært god.

- Jeg vil takke dem for at de har jobbet godt med denne saken, med respekt, sier hun.

Ble ikke trodd Aktor la i november ned påstand om 21 års fengsel for Bugingo, og hans forsvarer Harald Stabell argumenterte for full frifinnelse.

Bugingo selv har konsekvent hevdet sin uskyld, og har forklart at han verken har vært til stede ved kommunehuset i Birenga, sykehuset i Kibungo eller på det katolske bispedømmes eiendom i samme by - der tutsier hadde søkt tilflukt fra Interahamwe-militsen, som sto bak omfattende massakrer under folkemordet.

LETTET: Murebwayire J. Sharazi er tutsi, og bodde i Kongo da folkemordet skjedde i Rwanda i 1994. Hun har fulgt saken i Oslo tingrett. Foto: Sigrid Moe
LETTET: Murebwayire J. Sharazi er tutsi, og bodde i Kongo da folkemordet skjedde i Rwanda i 1994. Hun har fulgt saken i Oslo tingrett. Foto: Sigrid Moe Vis mer

Retten fester ikke lit til Bugingos forklaring, og mener at han var til stede på alle de tre stedene.

- Påfallende Under rettssaken har Bugingo forklart at han ikke kjente til konflikten mellom hutuer og tutsier i Rwanda, han har også forklart Interahamwe-militsen ikke gjorde forskjell på de to folkegruppene. Dette fester ikke retten lit til.

Sakkyndig Hilde Nordbye, seniorrådgiver i Kripos, har forklart hvordan spenningen mellom hutuer og tutsier var økende og tydelig fram til folkemordet i 1994.

- Dermed virker den uvitenhet tiltalte påberoper seg høyst påfallende og ikke troverdig, slo dommer Jonas Petter Madsø fast i dag.

Bugingo altså dommen.

NEKTER: Sadi Bugingo anket dommen. Tegning: Fedor Sapegin
NEKTER: Sadi Bugingo anket dommen. Tegning: Fedor Sapegin Vis mer