TILTALTE: Her er tiltalte sammen sin forsvarer Harald Stabell. Bildet er fra en tidligere anledning. Foto: Tor Erik H. Mathiesen/Dagbladet
TILTALTE: Her er tiltalte sammen sin forsvarer Harald Stabell. Bildet er fra en tidligere anledning. Foto: Tor Erik H. Mathiesen/DagbladetVis mer

Folkemordtiltalt har sendt penger til vitner

Folkemordtiltalte Sadi Bugingo forteller at han ikke har gjort det for å påvirke forklaringene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sadi Bugingo (47) mener at rwandiske myndigheter forfølger ham fordi at han er hutu. I retten forteller han at vitnene som aktoratet har innkalt lyver om hans deltagelse i massakrene.

- Jeg vet ikke hvilke motiver de har, sier Bugingo.

I dag har han beskrevet detaljer hva han gjorde i april 1994, da de 2000, som han er tiltalt for å ha medvirket til å ha drept, ble massakrert.

- Jeg ble truet Han forklarer at han ved flere tilfeller har blitt truet at Interahamwe-militsen, som han ifølge tiltalen har samarbeidet med under massakrene.

Han har blant annet blitt truet til å lete etter tutsier, og har betalt for å redde livet til tutsier ved flere anledinger.

Bugingo forklarer til retten at han snakket med forsvarets vitner før han ga navnene deres til Kripos. 

- Jeg kunne ikke bare gi navnene uten å snakke med dem først, sier Bugingo.

Penger Det var over et halvt år etter at Bugingo ga navnene til forskvarets vitner til sin advokat, Harald Stabell, at han sendte pengene.

- Jeg sendte dem ikke fordi at de skulle vitne, men fordi at han hadde problemer, og akkurat hadde fått barn, sier Bugingo.

I går fortalte statsadvokat Peter Mandt at grunnen til at Bugingo har sittet fengslet i over ett år er at de blant annet fryktet at han skulle påvirke vitner ved å gi dem penger.

Bugingo er tiltalt for medvirkning på drapet på om lag 2000 personer i løpet av april 1994 i Rwanda. 

Det er tre punkter som er nevnt i tiltalen, ved alle tilfellene er det Inteahamwe-militsen som har angrepet tutsier på steder der de søkte tilflukt - på et sykehus, ved biskopens eiendom og kommunehuset i Birenga i Rwanda.