Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Folkemordtiltalt har sendt penger til vitner

Folkemordtiltalte Sadi Bugingo forteller at han ikke har gjort det for å påvirke forklaringene.

TILTALTE: Her er tiltalte sammen sin forsvarer Harald Stabell. Bildet er fra en tidligere anledning. Foto: Tor Erik H. Mathiesen/Dagbladet
TILTALTE: Her er tiltalte sammen sin forsvarer Harald Stabell. Bildet er fra en tidligere anledning. Foto: Tor Erik H. Mathiesen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sadi Bugingo (47) mener at rwandiske myndigheter forfølger ham fordi at han er hutu. I retten forteller han at vitnene som aktoratet har innkalt lyver om hans deltagelse i massakrene.

- Jeg vet ikke hvilke motiver de har, sier Bugingo.

I dag har han beskrevet detaljer hva han gjorde i april 1994, da de 2000, som han er tiltalt for å ha medvirket til å ha drept, ble massakrert.

- Jeg ble truet Han forklarer at han ved flere tilfeller har blitt truet at Interahamwe-militsen, som han ifølge tiltalen har samarbeidet med under massakrene.

Han har blant annet blitt truet til å lete etter tutsier, og har betalt for å redde livet til tutsier ved flere anledinger.

Bugingo forklarer til retten at han snakket med forsvarets vitner før han ga navnene deres til Kripos. 

- Jeg kunne ikke bare gi navnene uten å snakke med dem først, sier Bugingo.

Penger Det var over et halvt år etter at Bugingo ga navnene til forskvarets vitner til sin advokat, Harald Stabell, at han sendte pengene.

- Jeg sendte dem ikke fordi at de skulle vitne, men fordi at han hadde problemer, og akkurat hadde fått barn, sier Bugingo.

I går fortalte statsadvokat Peter Mandt at grunnen til at Bugingo har sittet fengslet i over ett år er at de blant annet fryktet at han skulle påvirke vitner ved å gi dem penger.

Bugingo er tiltalt for medvirkning på drapet på om lag 2000 personer i løpet av april 1994 i Rwanda. 

Det er tre punkter som er nevnt i tiltalen, ved alle tilfellene er det Inteahamwe-militsen som har angrepet tutsier på steder der de søkte tilflukt - på et sykehus, ved biskopens eiendom og kommunehuset i Birenga i Rwanda.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media