Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Folkemøte mot rasisme

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Mens 15000 mennesker deltok i den store antirasistiske motdemonstrasjonen på Youngstorget i Oslo i går, marsjerte rundt 30 nynazister gjennom sentrum av den vesle Østfoldbyen Askim til minne om stornazisten Rudolf Hess. Slik utløste en fåtallig og løst organisert gjeng som kaller seg Boots Boys, en støtte til antirasismen som mobiliserte mer enn 130 organisasjoner og alle politiske partier.
  • Nynazismen i Norge er verken økende eller utbredt. Sammenliknet med Sverige og andre land i Europa hylles nazismens idealer og ledere her hjemme av bitte små miljøer som på ingen måte har fotfeste. Noen har antydet at det var å skyte spurv med kanoner å svare en håndfull forvirrete guttunger med en hel folkemønstring under ledelse av regjeringsmedlemmer og biskoper. Andre minner om at det ikke er nynazismen, men rasismen i ulik forkledning, slik den ytrer seg i hverdagen som marginalisering, fremmedfrykt og innvandrerhets, som er vårt samfunns utfordring.
  • Folkemøtet på Youngstorget kan vi tolke som en nødvendig bevisstgjøring når det gjelder å øke vår felles anstendighet overfor innvandrere, flyktninger og asylsøkere. Det er her skoen virkelig trykker, selv om den mentale beredskapen mot nynazismen selvfølgelig ikke må svekkes og bagatelliseres. Gatekamper mot en håndfull høyreekstremister blir likevel et sidespor når den viktige samtalen dreier seg om de rike landenes vilje og evne til å granske sine motiver når vi stenger grensene for dem som mest trenger vår beskyttelse.
  • Det er det alminnelige samfunnets toleranse overfor ulike kulturers forskjellighet som må være tema når uroen rundt Hess-marsjen har lagt seg for denne gang. Der hører også den vanskelige debatten om ytringsfrihet hjemme, fordi den skal ivareta retten til å uttrykke vår forskjellighet. Politikerne skal likevel sette grenser for denne friheten som er et av demokratiets viktigste prinsipper. Det var motargumentene som vant en knusende seier i går.