Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Folkeopprør mot at Paul skal bli spist på tv

Men blir han egentlig slukt av en anakonda?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mer enn 27 000 personer har signert et opprop mot at tv-programmet «Eaten Alive» skal sendes som planlagt på Discovery 7. desember.

Oppropet oppfordrer også til boikott av kanalen.

Programmet har fått massiv internasjonal oppmerksomhet den siste uka. Filmskaper Paul Rosolie har med et tv-team til regnskogen i Amazonas med det mål for øyet å bli slukt av en anakonda. Iført et spesielt overlevelseskostyme skal han deretter dras levende ut igjen av slangen.

Det har fått slangeeksperter, dyrevernere og nettdebatanter til å kaste seg over tastaturene, og de negative tilbakemeldingene hagler.

Skuffet Ben Paramonte, som er initiativtaker til boikotten, mener det er spesielt ille at det er Discovery som sender programmet.

- Dette er det samme selskapet som ga oss «Steve Irwin, Krokodillejegeren» for 20 år siden. Steve lærte bort mye og begeistret folk med sin interesse for reptiler, og overførte den samme kjærligheten og støtten til bevarende tiltak til meg og mange andre seere, skriver Paramonte.

Selv påstår Rosolie at han ønsket å gjennomføre stuntet for å vise de sårbare økosystemene i verden.

- Hvis dere kjenner meg - jeg ville aldri skadet noe levende. Men du må se «Eaten Alive» for å finne ut hva som skjer, skriver han på Twitter.

Bare markedsføring? Og nettopp i siste delen av setningen ligger en ganske essensiell nyansering. I boikottoppropet skriver Ben Paramonte at forsøket kan drepe slangen.

- Bredden av en voksen manns skuldre får ikke plass i en voksen grønn anakonda, skriver han.

Men så viser heller ikke noen av klippene eller bildene som er sluppet så langt at Rosolie faktisk blir slukt av slangen. Stuntet er for lengst blitt omtalt i hundrevis av artikler verden over.

Og ved å holde kortene tett til brystet gjør Discovery i USA alt de kan for at ryktene skal fortsette og debatten holdes varm.

Mediesjef i SBS Discovery Norge, Hanne McBride, sier til Dagbladet at hun venter på informasjon fra Discovery sentralt, og at hun regner med å få den i løpet av dagen.

De lærde strides Samtidig strides de lærde om stuntet i det hele tatt er mulig å gjennomføre.

Herpetolog Frank Indiviglio har jobbet med slanger i mer enn 20 år i Bronx Zoo, og sier det hele er nonsens.

Akvariedirektør i Bergen, Kees Ekeli, tror derimot det er mulig å bli spist og komme levende fra det under visse forutsetninger.

- Den har ikke gift, og det må være helt avgjørende for en mann å ha med seg oksygen og en tett drakt som ikke blir påvirket av magesyre. Men jeg tror ikke en mann kommer levende ut igjen uten at slangen blir drept, sa han til Dagbladet forrige uke.

BESKYTTET: Denne spesialutviklede drakten skulle beskytte Paul Rosolie i møte med den fryktede anakondaslangen. Foto: Discovery Channel
BESKYTTET: Denne spesialutviklede drakten skulle beskytte Paul Rosolie i møte med den fryktede anakondaslangen. Foto: Discovery Channel Vis mer

Og ingen dyr blir skadd, har Rosolie forsikret.

- Motbydelig Boikottorganisator Paramonte synes uansett forsøket er motbydelig.

- Det gjentar nok en gang den negative stereotypien om slanger, noe man skulle tro var det motsatte av det Discovery burde gjøre, skriver han.

Crocodile Dundee og Jackass Leder i Greenpeace Norge, Truls Gulowsen, synes stuntet kan se ut som et ubehagelig tilfelle av dyreplageri for å trekke seere.

- Ut ifra annonseringen av programmet ser det ikke ut til at påstanden om at dette er gjort for å bidra til forståelse for at disse fantastiske dyrene er truet, har særlig plass i annet enn unnskyldning for et spektakulært stunt.

- Men det kan jo hende hele programmet som helhet gir et annet inntrykk, sier Gulowsen til Dagbladet.

Han håper Rosolie har rett i at dette er gjort for slangene og ikke for kommersialiteten, og han håper Discovery kan gi ham rett ved å sende et godt program.

- Jeg vil også oppfordre dem til å bevise at dette er for vern ved å spre flere klipp fra prosjektet, som også forteller om slangens sårbarhetsstatus, ikke bare stunt-sluking og hva som ser ut som dyremishandling.

- Nå ser det ut som Crocodile Dundee og Jackass, sier Greenpeace-lederen.

Dette er ikke eneste gang kanalen har vært i hardt vær de siste åra. Blant annet har Discoverys «Shark Week» vært rammet av skandale etter at en episode ble avkledd som oppspinn.

VERDENS TYNGSTE: Anakondaen er verdens tyngste slange, den største registrert hittil veide omlag 450 kilo. Her bæres anakondaen som ble brukt i stuntet som vises på Discovery Channel 7. desember. Foto: Discovery Channel
VERDENS TYNGSTE: Anakondaen er verdens tyngste slange, den største registrert hittil veide omlag 450 kilo. Her bæres anakondaen som ble brukt i stuntet som vises på Discovery Channel 7. desember. Foto: Discovery Channel Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling