Folkeretten vinner fram

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Slobodan Milosevic er oversendt til krigsforbryterdomstolen i Haag, og der hører han vitterlig hjemme som tiltalt. For dem som har lidd og overlevd hans kriger på Balkan det siste tiåret, og for minnet etter hans ofre, må dette være den lille trøsten de kan få. For krigsforbrytere som ennå er på frifot på Balkan eller andre steder er dette en tankevekker. For dem som måtte tenke på å bruke liknende virkemidler i framtida, håper vi advarselen virker. Og for folkeretten er det en stor seier.
  • Opposisjonen mot Milosevic, som nå regjerer Jugoslavia, har vært i villrede og splittet i spørsmålet om utlevering. Press utenfra sårer serbisk nasjonalfølelse, og mange føler landets suverenitet krenket. De ønsket derfor å tiltale ham hjemme - for alt fra mord og mordforsøk på politiske motstandere til underslag og svindel - og få ham dømt etter jugoslavisk lov, før han kunne utleveres. Det kunne snu folkets oppfatning, mente de, fordi store lag av folket faktisk vet lite om ugjerningene til Milosevic i Kroatia, Bosnia og Kosovo.
  • Men USA presset på for å få utlevering snarest mulig. I et ekstraordinært regjeringsmøte i går fant man et smutthull i jugoslavisk lov, som tillater utlevering dersom statens vitale interesser står på spill. Den politiske faren er at Jugoslavia, mest Serbia, nå splittes av avgjørelsen. Serbisk nasjonalisme kan vende seg mot det nye demokratiet og svekke det.
  • USA har naturligvis ingen plikt til å gi Jugoslavia hjelp til gjenoppbygging når landet motsetter seg utlevering. Og det jugoslaviske rettsvesenet har ikke vært overivrig etter å reise tiltale og dømme Milosevic. Men det er heller ingen styrke for folkeretten når et land som for sin egen del ikke vil godta å bli dømt i Haag eller underlegge seg internasjonale domstoler, altså USA, bruker økonomisk press for å tvinge andre land til å bøye seg for folkeretten.
  • Men Milosevic er der han hører hjemme, og vi håper hans våpendragere snarest mulig går samme vei.