Reagerer på «folkeavstemningen» i Ukraina:

- Folkerettsstridig og fullstendig illegitimt

Flere norske politikere reagerer kraftig på de varslede folkeavstemningene i de russisk-okkuperte områdene i Ukraina.

ULOVLIG: Tidligere utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) reagerer kraftig på at Russlands grep med «folkeavstemning» i de okkuperte områdene i Ukraina. Foto: Berit Roald / NTB / POOL
ULOVLIG: Tidligere utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) reagerer kraftig på at Russlands grep med «folkeavstemning» i de okkuperte områdene i Ukraina. Foto: Berit Roald / NTB / POOL Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Høyre-politiker og tidligere utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide sier til Dagbladet at Russland ulovlig forsøker å annektere ukrainsk territorium med de varslede folkeavstemningene i de russisk-okkuperte områdene i Ukraina.

- Nok en gang mener Russland og deres medløpere i Ukraina at de kan organisere såkalte «folkeavstemninger» for ulovlig å annektere ukrainsk territorium, sier hun til Dagbladet.

Separatistene i Donetsk og Luhansk, samt okkuperte deler av Kherson hevder de skal holde folkeavstemninger 23.- 27. september om hvorvidt de skal slutte seg til Russland.

- Dette er folkerettsstridige og fullstendig illegitime skinnprosesser fra russisk side, og de skjer nå igjen fordi Russland taper kamper på bakken i Ukraina og stoppes og drives tilbake flere steder, sier Søreide og legger til:

- Ingenting i dette vil endre Ukrainas rett til selvforsvar eller til å befri eget territorium.

KRIGEN: NATOs generalsektretær Jens Stoltenberg med budskap til Russland under høynivådelen av FNs hovedforsamling i New York. Foto: Vegard Kvaale. Vis mer

- Desperat forsøk

Guri Melby, lederen av Venstre, reagerer også kraftig på varslingen om de varslede folkeavstemningene i de okkuperte områdene i Ukraina. Hun mener Norge må fordømme disse forsøkene på å annektere ukrainsk territorium.

-Putin prøver å få separatister i okkuperte områder i Ukraina til å arrangere «folkeavstemninger» om å slutte seg til Russland. Det kan vi ikke akseptere, sier Melby til Dagbladet.

- Dette er et desperat forsøk på å endre krigens gang etter å ha gått på nederlag på nederlag den siste måneden. Vi kan ikke akseptere Putins nytale. Vi må trappe opp vår støtte til Ukraina nå, sende flere våpen, trene opp soldater og stramme til sanksjonene, legger hun til.

- Grufullt

Tirsdag kveld melder NRK at statsminister Jonas Gahr Støre sier følgende om de planlagte folkeavstemningene i russisk-okkuperte områder i Ukraina:

- Jeg synes det er ganske grufullt det vi hører. For det første er dette regioner under okkupasjon og krigføring. Et stort antall mennesker er tvangsflyttet ut av områdene, sier Støre til NRK og fortsetter:

- Stabiliteten du trenger for å foreta en fri folkeavstemning, der folk skal si sin frie vilje eksisterer ikke. Legitimiteten til noe sånt må vi allerede si ikke er der.

Allerede har Nato-sjef Jens Stoltenberg omtalt de varslede folkeavstemningene som en ytterligere eskalering av Putins krig, mens USA har fordømt handlingene.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer