Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Folkestad kan umulig se sammenhengen i sine egne resonnementer

Spekter-direktør Anne-Kari Bratten tar seg ikke nær av likestillingskritikken fra Unio-leder Anders Folkestad.

PRELLER AV: Spekter-direktør Anne-Kari Bratten lar likestillingskritikken fra Unio prelle av. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
PRELLER AV: Spekter-direktør Anne-Kari Bratten lar likestillingskritikken fra Unio prelle av. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Menns del av foreldrepermisjonen, fedrekvoten, har igjen satt fyr på debatten etter at NHO-direktør Kristin Skogen Lund denne uka gikk løs på regjeringens forslag om å la foreldre «med et lite kryss» flytte permisjonsukene fra den ene til den andre.

Det betyr at fedrekvoten i praksis avvikles, mente Skogen Lund, som fulgte opp med at permisjontida da burde kuttes, slik at kvinner ikke ble stående for lenge utenfor arbeidslivet.

- Det vil gå mer utover arbeidende kvinner generelt. Og likestillingen vil lide, sa Skogen Lund til Dagbladet i går.

Det sa Spekter-direktør Anne-Kari Bratten seg enig i - og de to fikk kraftig kritikk av Unio-leder Anders Folkestad i går ettermiddag:

- NHO og Spekter tar et riktig standpunkt når de er mot fjerning av fedrekvoten, men her viser de også sitt janusansikt. Samtidig som de argumenterer for likestilling i spørsmålet om pappapermisjon, og de er blant de ivrigste i heiagjengen til arbeidsministeren når han vil endre arbeidsmiljøloven. Da svikter de kvinnene totalt.

Unio-lederen peker på at kvinner i større grad enn menn er midlertidig ansatt, og at midlertidige ansettelser er mest utbredt i kommunal og statlig virksomhet - og høyest innen undervisning og helse og sosialtjenester. De foreslåtte endringene i arbeidsmiljøloven vil forsterke dette, mener Folkestad

- Ser ikke sammenhengen Nå slår Bratten tilbake mot Unio-lederen:

- Folkestad kan umulig se sammenhengen i sine egne resonnementer. Hovedårsaken til midlertidige ansettelser hos kvinner, er at de er vikarierer for andre kvinner som er i foreldrepermisjon. Når noen har rett på gode permisjonsordninger, medfører det nødvendigvis vikarer i midlertidige stillinger, sier hun.

KRITISK: Unio-leder Anders Folkestad mener arbeidsgiverorganisasjonene NHO og Spekter opptrer med janusansikt når det gjelder likestilling i arbeidslivet. Foto: Torbjørn Katborg Grønning /  Dagbladet
KRITISK: Unio-leder Anders Folkestad mener arbeidsgiverorganisasjonene NHO og Spekter opptrer med janusansikt når det gjelder likestilling i arbeidslivet. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet Vis mer

Hun mener at dersom Folkestad vil ha bort alle midlertidige stillinger i norsk arbeidsliv, vil det gjøre det vanskelig å tilby de ansatte goder som redusert stilling når situasjoner i livsløpet tilsier det.

- For øvrig kan jeg glede Folkestad med at Spekter faktisk ikke støtter regjeringens forslag når det gjelder midlertidig ansettelse. Etter vårt syn skal fast ansettelse være hovedregelen. Hvis adgangen til midlertidig ansettelse skal utvides, bør det begrenses til for eksempel omstillingssituasjoner.

Hun understreker at Spekter vil verne om fedrekvoten.

- Det er feil å fjerne pappakvoten, men det er også feil å ikke legge bedre til rette for at flere kvinner kan jobbe heltid. To av tre på deltid sier de kunne ha jobbet mer dersom arbeidstiden ble bedre tilpasset deres personlige behov. Og hvor har Folkestad det fra når han mener lovforslaget vil gi mer overtid når taket fortsatt være 200 timer per år?

- Folkestad bommer Heller ikke Skogen Lund lot seg imponere av Unio-leder Folkestad. Overfor Dagbladet i går gjorde NHO-direktøren det klart at hun mener Folkestad bommer med kritikken.

- Jeg er glad for at Folkestad er enig med oss i at dagens foreldrepermisjon fungerer godt, men han bommer på ballen når han mener at en modernisering av arbeidsmiljøloven er dårlig for likestillingen. Poenget med å ha et lovverk som er tilpasset dagens arbeidsmarked er å få flere inn i fast jobb, både menn og kvinner.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling