Regjeringen har besluttet at de aller fleste departementene skal samles i regjeringskvartalet, sier fornyingsminister Rigmor Aasrud. Det hele vil koste mellom 5 og 10 milliarder kroner og byggeprosessen er beregnet til å ta 5 til 10 år.
Foto: Heiko Junge / Scanpix
Regjeringen har besluttet at de aller fleste departementene skal samles i regjeringskvartalet, sier fornyingsminister Rigmor Aasrud. Det hele vil koste mellom 5 og 10 milliarder kroner og byggeprosessen er beregnet til å ta 5 til 10 år. Foto: Heiko Junge / ScanpixVis mer

Folket delt om Høyblokkas skjebne

Regjeringen ber folket være med å bestemme regjeringskvartalets skjebne, men vil slite med å få entydige svar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Man behøver ikke være rakettforsker for å skjønne at ikke alle kommer til å bli fornøyde, sier fornyings- og administrasjonsminister Rigmor Aasrud (Ap) til Dagbladet.

I går la hun fram de planene for regjeringskvartalet, som ble rammet av terrorbomben 22. juli. Åtte mennesker ble drept og 92 skadd.
Regjeringen vil vente til 2013 med å avgjøre skjebnen til de fire byggene som fikk betydelige skader i angrepet. Ingen av dem er så skadet at de må rives, fortalte statsråden i går.

Hun la tre muligheter fram for debatt:
• Reparere bygningene og rehabilitere dem innvendig.
• Rive én eller flere blokker, og bygge helt nytt.
• Rive, men beholde deler av de gamle bygningene. Dette kan inkludere å rive Høyblokka, men beholde noen av veggene med verdifulle kunstverk risset inn i betongen.

Folkets røst Regjeringen vil at folket skal være med å bestemme regjeringskvartalets skjebne, og har lagt ut en egen blogg på nettet der folk kan komme med innspill.

Dagbladet har tatt temperaturen på folkemeninga om Høyblokka. Og folket er delt. I en spørreundersøkelse utført av Ipsos MMI i går oppgir 35 prosent at Høyblokka bør bevares, mens 34 prosent mener den bør rives. 19 prosent mener den bør rives, men at veggene med kunstverk bør bevares (se fakta).

- Folket ser ut til å være delt, sier Kristin Rogge Pran, avdelingsleder politikk og samfunn i Ipsos MMI.

Bare 13 prosent oppgir at de ikke vet.

- Det er et overraskende lavt tall, da det er et komplisert spørsmål og en kunne trodd at færre hadde gjort seg opp en mening, sier hun.
- Tidlige innspill Selv om folkemeningen ikke er entydig, bør det være et godt signal for statsråd Aasrud at folk i hvert fall har en mening.

- Angrepene 22. juli var et angrep på demokratiet, et angrep på oss alle. Derfor gjelder regjeringskvartalets framtid også alle. Når vi ønsker at folket skal få komme med sin mening, betyr det at det vil bli vektlagt. Det er ofte slik at folket våkner først når gravemaskinen har begynt å grave, men da er det for seint. Nå ønsker vi innspill tidlig i prosessen og jeg håper mange benytter muligheten, sier Aasrud.

Hun mottar daglig e-post og meldinger på Facebook fra folk som har forslag til skisser eller ideer om hva som bør skje med kvartalet. Selv sier hun at ikke har bestemt seg for hva hun ønsker.

Aner ikke pris Utviklingen av regjeringskvartalet skal skje med statlig reguleringsplan. Det skal nå gjennomføres en konseptvalgsutredning der sikkerhet og kvalitetssikring tas høyde for. Arbeidet er ventet å være klart i løpet av 2013, mens et nytt regjeringskvartal kan stå ferdig om mellom fem og ti år.

Når Dagbladet spør Aasrud om prislappen på det hele, stikker hun pekefingeren i munnen og løfter den opp i lufta.

- Endelig kostnader vil jeg anslå til et sted mellom fem og ti milliarder kroner, i alle fall ikke mindre, sier hun.

Aasrud anslår at bare utredningene og planleggingen før beslutningen tas vil koste "flere titall millioner":

- Det er vel anvendte penger. De store overskridelsene kommer i byggeprosjekter hvor prosessen ikke har vært god nok på forhånd.

• Her kan du komme med ditt innspill til regjeringen.