Folket feller Andersen

Velgerne er svært lite imponert over hvordan nærings- minister Dag Terje Andersen har håndtert den betente Hydro-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Bare 11 prosent mener næringsministeren har håndtert opsjonssaken på en god måte, viser en fersk meningsmåling Synovate MMI har utført for Dagbladet.

En liten trøst for Andersen er det likevel at velgernes skussmål er betydelig bedre enn hva det var for statsminister Jens Stoltenbergs håndtering av den såkalte Odfjell-saken i juni i fjor. Da mente bare 8 prosent i Dagbladets måling at Stoltenberg hadde gjort en god jobb etter at Johan Fr. Odfjell ble tvunget til å trekke seg som kandidat til styrelederjobben i Statoil etter massiv kritikk mot hans etterlønn på 14 millioner kroner.

Ikke på linje med folket

Selv skrev Andersen i en pressemelding mandag denne uka at «Arbeiderpartiet deler folks rettferdighetssans. Derfor har denne regjeringen satt ned foten for nye gullkantede opsjonsavtaler i bedrifter hvor staten er medeier».

Men folket støtter altså ikke hvordan Andersen håndterte situasjonen da Hydro-styret besluttet å avvikle sin omstridte opsjonsordning . Avviklingen innebar at 35 opsjonshavere i Hydro fikk 210 millioner kroner og mange steilet over den gigantiske millionfesten.

Etter en voldsom storm, presset Dag Terje Andersen Hydro-styreleder Jan Reinås til å gå, og konsernledelsen i Hydro ga fra seg  20,5 millioner kroner av sine opsjonsgevinster. Opposisjonen har særlig kritisert Andersen for ikke å gripe inn overfor Hydro tidligere.

– Katastrofale tall

– Dette er katastrofale tall for næringsministeren som hadde som mål å gjenreise departementet etter fadesen med den forrige næringsministeren. Han skulle føre en aktiv eierskapspolitikk, men har mislyktes fullstendig, sier nestleder i Høyre, Per-Kristian Foss, til Dagbladet.

IKKE FORNØYDE: En av ti er ikke fornøyd med hvordan Næringsminister Dag Terje Andersen håndterte opssjonssaken i Hydro. Foto: SCANPIX/ARA JOHANNESSEN
IKKE FORNØYDE: En av ti er ikke fornøyd med hvordan Næringsminister Dag Terje Andersen håndterte opssjonssaken i Hydro. Foto: SCANPIX/ARA JOHANNESSEN Vis mer

Han mener det ikke er tvil om at folk flest er dypt uenige i de store opsjonene til Hydro-lederne. Likevel skårer Andersen fryktelig dårlig på meningsmålingen.

– Jeg er ikke overrasket. Andersens håndtering har vært elendig fra første stund. Først sov han i timen, og da han endelig kom på banen, ble det bare fomling, sier Foss.

Han tror det særlig er hvordan Reinås ble behandlet, som har fått mange til å reagere.

– Det var en uprofesjonell håndtering. De sa han hadde tillit den ene dagen, og sparket ham den neste, sier Foss.

Frp-formann Siv Jensen mener meningsmålingen bekrefter at hun er på linje med folk flest.

– Veldig klar

– Jeg har vært veldig klar. Det er Dag Terje Andersen som burde gått i denne saken. Alle vingleriene hans er for pinlig, sier Jensen til Dagbladet.

Hun mener Arbeiderpartiets har forsøkt å drive symbolpolitikk om saken.

– Ap har selv trodd at dette var en fin måte å drive symbolpolitikk, men dette dreier seg om noe mer enn om folk er for eller mot opsjoner.

Det dreier seg om troverdigheten til staten som bedriftseier internasjonalt, og da kan du ikke oppføre deg som Andersen har gjort her, sier Jensen.

Lettet

Selv blir næringsministeren tilsynelatende glad og lettet når han får meningsmålingen og ser at 11 prosent mener han har håndtert saken på en god måte, mens 35 prosent mener han har gjort en middels jobb.

– Jeg er positivt overrasket i forhold til alle de negative påstandene fra opsjonstilhengere og politiske motstandere om dårlig håndtering. Det viktigste for meg er om folk er enig eller uenig i vårt arbeid mot opsjoner og høye lederlønninger, sier Andersen til Dagbladet.