- Folket ført bak lyset

- Midlene fra tv-aksjonen skal stå på egne konto og ikke røres av Naturvernforbundet. Pengene tilhører jo ikke Naturvernforbundet, men prosjektene i regi av tv-aksjonen. Å bruke dem til noe annet er å føre det norske folk bak lyset, sier høyesterettsadvokat og tidligere leder av innsamlingsrådet i NRK, Ørnulf Hagen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Har ikke gjort feil

- Ba om kontroll

I går kunne Dagbladet avsløre at 2,3 millioner kroner av de totalt 6 millionene Naturvernforbundet fikk ut av tv-aksjonen i fjor, er gått inn i daglig drift av den økonomisk hardt pressede organisasjonen. Generalsekretær Terje Kronen sa i går at bruken var uproblematisk.
Leder i Naturvernforbundet, Heidi Sørensen, er for tida på ferie i utlandet og har bedt om å bli skjermet.

Egen konto

Nå får imidlertid forbundet sterk kritikk mot måten de har brukt tv-aksjonsmidlene på. Ørnulf Hagen har vært leder for innsamlingsrådet i åtte år, og var fortsatt leder da «Miljø for livet» gikk av stabelen.

- Disse midlene burde stå på egne konto og ikke brukes til annet. Midlene tilhører jo ikke Naturvernforbundet, men prosjektene som ble lansert i forkant av aksjonen. Har penger blitt brukt i den daglige driften, er det alvorlig for dem.
- Så du mener midlene fra tv-aksjonen må stå skjermet på en egen konto?

- Ja, helt klart. Og det skal revisor kontrollere. Det er ingen som får lov å låne av de pengene.

- Har noe slikt skjedd tidligere?

- Nei. Aldri. Det er det som er det flotte. Aldri har det vært slike problemer i tv-aksjonens historie. Derfor er dette i og for seg skremmende.

Låne av lasset

- Nå sier innsamlingskontrollen i Norge at det ikke nødvendigvis er galt å låne av lasset, avhengig av premissene som ligger til grunn. Hva sier du til det?

- Dette har ikke vært praksis, så det synes jeg er underlig. For øvrig vil jeg si at jeg er motstander av at innsamlingskontrollen er privatdrevet. Innsamlingskontrollen kontrollerer alle slags typer innsamlinger i Norge, ikke bare tv-aksjonen. Det er bra at det drives kontroll, men det må være en offentlig kontroll.

- Har det med troverdigheten å gjøre?

- Nei, jeg vil ikke mistenke dem for noe som helst. Men jeg vil hevde at innsamlingskontroll er et offentlig anliggende, og det tror jeg flere av de store organisasjonene er enig med meg i.