Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Folket gjør opprør i gatene

De militære sjefene satt i natt i krisemøter, og avgående president Leonid Kutsjma har innkalt til samtaler i et forsøk på å unngå politisk kaos og revolusjon i Ukraina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Avgående president Leonid Kutsjma innkalte talsmenn for den uforsonlige statsministeren og opposisjonslederen til samtaler. Samtidig samlet tusenvis av demonstranter seg i natt utenfor Kutsjmas residens. De sto ansikt mot ansikt med opprørspoliti, og noen prøvde å ta seg forbi vaktene. Det luktet revolusjon i Ukraina i natt. En talsmann for opposisjonen skal ifølge telegrambyrået Itar Tass ha svart positivt på invitasjonen til samtaler som vil finne sted i løpet av dagen.

Noen timer tidligere hadde opposisjonens presidentkandidat Viktor Justsjenko erklært seg selv som president.

Ikke god juss

Urolighetene i Ukraina startet da Viktor Janukovitsj vant søndagens presidentvalg. Opposisjonen, ledet av Viktor Jusjtsjenko nekter å anerkjenne Janukovitsj som president, og mener valget var preget av utbredt fusk. Beskyldningene om valgfusk kommer også fra internasjonale observatører og regjeringer i den vestlige verden.

-  Ukraina er på terskelen til borgerkrig, sa Viktor Justsjenko under den symbolske og på ingen måte juridisk gyldige edsavleggelsen i går. Foran 191 av parlamentets 250 medlemmer sverget han med hånda på bibelen at han ville tjene Ukraina. De tilstedeværende parlamentarikerne svarte med å rope «Bravo, herr president».

Med parlamentspresident Volodymyr Lytvyn plukket raskt ned verdien av edsavleggelsen, og sa det var en «politisk akt som ikke har noen juridiske konsekvenser. Det var ikke en ed», sa han.

En grunn til edsavleggelsens manglende legitimitet var at mindre enn halvparten av parlamentets medlemmer var til stede. De som støtter statsministeren, og mannen som valgkommisjonen sier har fått flest stemmer, Janukovitsj, eller ikke riktig vet hva de skal mene, var ikke til stede.

Men foran de 200 000 tilhengerne som demonstrerte utenfor parlamentet var Justsjenko utvilsomt dagens mann.

Gatas parlament

-  Vi har to valg. Enten vil svaret bli gitt av parlamentet, eller så vil svaret komme fra gatene, sa Justsjenko til sine jublende tilhengere.

Og siden parlamentet ikke ga det svaret Justsjenko ville ha, nemlig at han er Ukrainas neste president, tyder det på at han må få svaret fra sine tilhengere i gatene. Det likner veldig på revolusjon.

Det ble i går igjen mobilisert fra hele Vest-Ukraina, for å støtte opposisjonens kandidat, som vestlige valgobservatører mener er fraranet en valgseier på grunn av regimets omfattende valgfusk sist søndag.

Delt i to

Fra mange byer i Vest-Ukraina kom det i går erklæringer om at de ikke vil innordne seg dekreter fra regjeringen, og at de anser Justsjenko som sin president. Ukraina er for alle praktiske formål delt i to. En del betrakter Viktor Justsjenko som sin president, en annen del betrakter Viktor Jankovitsj som sin president. Jankovitsj kommenterte i går ikke sin motkandidats «innsettelsesseremoni».

Opposisjonens strategi for å erobre makta er en ikke-voldelig kampanje som varer så lenge det er nødvendig for å erobre makta, eller å få en avtale om en slags maktdeling med Jankovitsj og hans folk .

Mens frontene sto hardt mot hverandre i Ukraina, sa Russlands president Vladimir Putin i går at ingen president var proklamert, og at det var utillatelig av EU og be om en gjennomgang av valget før en president var proklamert. Putin, som varmt har støttet Viktor Janukovitsj, klatret dermed ned fra sin enda mer offensive posisjon mandag, da han gratulerte Janukovitsj som vinner av et fritt og demokratisk valg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media