Folket har våknet

Protesterer over det de kaller et elendig helsetilbud i Brasil.

STEMNINGSFULL DEMONTRASJON: Det er stor stemning under marsjen. Folk synger, stemmer i kamprop og vifter med flagg og plakater. Foto: Arne Halvorsen
STEMNINGSFULL DEMONTRASJON: Det er stor stemning under marsjen. Folk synger, stemmer i kamprop og vifter med flagg og plakater. Foto: Arne HalvorsenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) Så var solen i ferd med å takke for seg, ned gikk den og pakket havet, øyene og Ipanemas berømte strand, inn i en vakker rødfarge. Et vakkert skue, nesten like flott som de vel 1000 demonstrantene som tok oppstilling lørdag kveld, for å vise sin forakt overfor korrupte politikere, kreve sin rett som brasilianer, forlange bedre skoletilbud og mer investeringer i helse. En brønn og et pengesluk, som ellers i verden, inkludert Norge.

Dagbladet er på plass for å ta temperaturen på en ny folkelig mobilisering, i det som for mange fremstår som et nytt Brasil. Et oppvåknet Brasil som aldri blir som det engang var. Og kanskje det er like bra, iallfall for 80 prosent av befolkningen.

Farger og blomst Ved metrostasjonen står en ung jente med en blomst i hånden. Hun har tatovering som mange unge brasilianere, på skulderen. Hun får Brasils gule og grønne farge lagt pent i ansiktet, alt for å vise sin stolthet og respekt for landets flagg. Det nye Brasil, som de kaller det, og som hun vil være med på å forme:

- Jeg så innkallingen på facebook, og så bestemte jeg meg for å bli en del av bevegelsen som nå vekker opp Brasil til ny dåd. Jeg er ikke interessert i politikk, men jeg vil bruke min demokratiske rett til å jobbe for noe bedre, forteller Isabela.

Det er 20 km fra Ipanema til sentrum av Rio hvor de store demonstrasjonene fant sted torsdag kveld, og hvor mer enn 300 000 viste sin forakt og krevde sin rett som borger av Brasil. En demonstrasjon som endte, som de fleste, i bråk og hærverk. Ikke av de 300 000 demonstranter som fredfullt marsjerte opp Avenida President Vargas, men av organiserte gjenger, noen tilknyttet narkobandene, ene og alene for å gjøre hærverk og ødelegge for de mange.
 
Rett i fengsel Bare noen meter lenge borte står to unge venninner, som begge jobber ved sykehuset på Ipanema, og som er krystallklar på hvorfor de er til stede her denne lørdags kvelden. Og ikke heller på en fest eller to:

PROTEST: - Min mann gikk bort for en snau uke siden på grunn av et elendig helsetilbud, forteller Laura Nigri, og holder opp plakaten hvor det står at mannen, en arbeider, døde på grunn av elendig tilbud. Foto: Arne Halvorsen
PROTEST: - Min mann gikk bort for en snau uke siden på grunn av et elendig helsetilbud, forteller Laura Nigri, og holder opp plakaten hvor det står at mannen, en arbeider, døde på grunn av elendig tilbud. Foto: Arne Halvorsen Vis mer

- Jeg har skrevet på plakaten at politikere er tyver og at deres rette plass er fengslet, forteller Giselle fornøyd. Venninnen Cintia nikker og viser frem sin protestplakat hvor det kort og godt står: Jeg orker ikke mer av denne regjeringen - de representerer ikke meg:

- Du har sikkert hørt det mange ganger, og vi har sett det mange ganger. Politikere som lyver, stjeler og det uten å rødme. Det er egentlig det verste og mest provokative. De tror folket er en gjeng idioter som finner seg i alt. Og litt rett har de jo, for vi har bøyd hode og latt dem tur på siden Republikken ble innført i 1889, forteller Giselle belærende.
 
Marsjen En leder står frem og roper om oppstilling, om at marsjen skal gå til boligen til staten Rios mektige guvernør Cabral, omlag seks km lenge borte i en bydel som heter Leblon. Og, understreker lederen, hvis det forekommer tendenser til bråk, vold eller hærverk, avblåser vi øyeblikkelig og lar politiet ta seg av bråkebøttene.  Slik er det, og slik skal det bli. Vi skal gjennomføre den første fredelige demonstrasjonen i Rio.

Lederen mottar applaus og de vel 1000 tar oppstilling og geleides av politiet som stanser all trafikk langs den kjente strandveien som går langs Ipanama og Leblon.
 
- Beklager, stengt Hun er kledd i sort. Laura sørger over mannen som gikk bort for fem dager siden. Meningsløst, fordi han kunne vært reddet, hvis sykehuset bare hadde vært åpent:

- Han fikk et anfall. Vi hastet til det nærmeste sykehuset bare for å finne det stengt. Det var rett og slett lukket, med et skilt som bare viste at det ikke fantes verken leger eller annet personell til å motta pasienter. Tenk deg desperasjonen og sorgen over å se mannen du har elsket i et langt liv dø utenfor et stengt sykehus, forteller Laura Nigri, og presser frem et smil.

Hun virker kampklar, og hun faller inn i marsjen mot et bedre Brasil. En demonstrasjon som viser at folket har våknet, og folket vil ha et bedre og mer verdig liv.

Demonstrasjone sluttet to timer senere. Fredelig gikk hver og en til sitt.
 
Dilma taler Demonstrasjonene fortsetter og alle regner med de vil pågå i alle fall til over Confederations Cup og kanskje enda lengre. Natt til lørdag norsk tid gikk derfor president Dilma Rousseff på den nasjonale talerstol, landets mange tv og radiostasjoner, og skisserte opp noen forslag til løsninger:

FLOWERPOWER: - Jeg vil vise verden at blomster og kjærlighet er veien å gå for Brasil, forteller Isbabela  Foto: Arne Halvorsen
FLOWERPOWER: - Jeg vil vise verden at blomster og kjærlighet er veien å gå for Brasil, forteller Isbabela Foto: Arne Halvorsen Vis mer

- Jeg vil innkalle samtlige guvernører, borgermestere i de største byene og de sosiale organisasjonene som lovlig demonstrerer for et bedre Brasil. Jeg vil opprette et oljefond kun øremerket utdannelse. Men vi skal også øke investeringene i helsetilbudene og gjøre det enklere for utenlandske leger å komme til Brasil og jobbe på våre offentlige sykehus. Vold og hærverk fordømmer vi og tolereres ikke. Det kan bli aktuelt å sette inn det militære i de store byene hvis hærverkene fortsetter, avsluttet Dilma sin 10 minutters tale til folket.

Positive reaksjoner President Dilma Rousseff var klar og virket ydmyk, noe hun ikke har til vane, og hun var kjemisk fri for venstreretorikk. Så spørs det om talen var nok i første omgang til å berolige de sosial organisasjonene som har bedt om møter tidligere, men som ikke har blitt hørt.

De første reaksjonene er positive. For ingen av de ansvarlige bak de store demonstrasjonen støtter volden og hærverket Brasil har vært vitne til de siste 14 dager. Kanskje får vi svaret allerede i dag, søndag, når minst 20 demonstrasjoner finner sted i et titalls delstater.

TOMMEL OPP: Den skal tidlig krøkes, som stor demonstrant skal bli. Eric er tre år og kledd i landslagets drakt. Foto: Arne Halvorsen
TOMMEL OPP: Den skal tidlig krøkes, som stor demonstrant skal bli. Eric er tre år og kledd i landslagets drakt. Foto: Arne Halvorsen Vis mer
ORDENMAKTEN I FRONT:  Politiet leder an i marsjen. Foto: Arne Halvorsen
ORDENMAKTEN I FRONT: Politiet leder an i marsjen. Foto: Arne Halvorsen Vis mer