- Folket har valgt Kadima

Tzipi Livni sier hun skal lede den neste israelske regjeringen. Men fortsatt er ingenting avgjort i Israel.

FEIRER:  Ingenting å si på stemningen på valgvaken til Kadima i natt, men det kan hende de feirer for tidlig. Foto: TORBJØRN GRØNNING/DAGBLADET
FEIRER: Ingenting å si på stemningen på valgvaken til Kadima i natt, men det kan hende de feirer for tidlig. Foto: TORBJØRN GRØNNING/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TEL AVIV/OSLO (Dagbladet.no): Mens de israelske stemmene telles, sier begge lederne for landets to største partier at de har vunnet valget.

Spenningen er absolutt ikke over, selv om valgdagsmålingene gir sentrumspartiet Kadima og utenriksminister Tzipi Livni en knapp ledelse foran konservative Likud og Benjamin Netanyahu.

Det er imidlertid på det rene at Kadima har gjort et overraskende godt valg.

Dagbladet.no var først på Likuds valgvake i går kveld, da alle meningsmålinger før valget viste at Benjamin Netanyahu og Likud kom til å bli Israels største parti. Men da valgdagsmålingene tikket inn klokka 22 lokal tid, var det ikke mye glede å spore hos likudniksene.

Etter som stemmene tikket inn, falt hodene til Likud-tilhengerne lenger og lenger ned. For få uker siden så Likud ut til å gjøre rekordvalg. Nå kan det hende at de blir slått av Kadima.

To mandater foran
Utenriksminister Tzipi Livnis Kadima ledet med to mandater på Likud når 91 prosent av stemmene var talt opp. Ifølge prognosene har Kadima vunnet 29 mandater i nasjonalforsamlingen Knesset, mens Benjamin Netanyahus Likud har fått 27.

Ultranasjonalisten Avigdor Liebermans parti Yisrael Beitenu har 15 mandater, så vidt foran arbeiderpartiet med 13.
Det ultraortodokse Shas-partiet ligger an til å få elleve mandater, i likhet med det arabiske Hadash/Balad, mens det venstreorienterte Meretz ligger an til bare tre mandater.

Se oppdaterte valgresultater her

- Dette er bare estimater, og alt kan endre seg. Men vi håper og tror. Livni er kvinnen som er best for Israel, sier Kadima-tilhenger Yolande Kassel til Dagbladet.no.

Valget i Israel

• I dag er det valg på ny nasjonalforsamling (Knesset) i Israel.

• Valget er framskyndet med ett år, etter at statsminister Ehud Olmert trakk seg som leder for regjeringspartiet Kadima som følge av en korrupsjonsskandale.

• Kadimas nye leder, utenriksminister Tzipi Livni, lyktes ikke med å danne ny koalisjonsregjering og ba om nyvalg.

• Det skal velges 120 representanter til Knesset, og 33 partier stiller liste.

• Meningsmålingene har tydet på at høyrepartiet Likud får flest representanter, og at partileder Benjamin Netanyahu trolig vil bli statsminister.

(NTB/Dagbladet.no)

- Folket har valgt
Tzipi Livni virker også sikker på seier.

- Folket har valgt Kadima. I dag har vi vunnet tilliten til offentligheten. Vi må respektere velgernes valg. Vi skal lede den neste israelske regjeringen, sa hun til sine tilhengere på valgvaken klokken 1.22 i natt.

I talen ba appellerte hun også til Netanyahu om å respektere folkets valg, og bli med i en Kadima-ledet regjering.

Stemningen på valvaken var ekstatisk da de lovende resultatene fra valgdagsmålingene ble kjent. Tzipi Livni blir møtt med trampeklapp, musikk og sang.

- Jeg er ikke overrasket. Vi har jobbet hardt for dette, og nå er jeg veldig lykkelig, sier den russiske immigranten Raman Gurevich, som har vært ansvarlig for Kadimas russiske valgkampanje til Dagbladet.no.

-VI VINNER:  Også  Benjamin Netanyahu tror han vil bli Israels neste statsminister. Foto: AP Photo/Odd Andersen
-VI VINNER: Også Benjamin Netanyahu tror han vil bli Israels neste statsminister. Foto: AP Photo/Odd Andersen Vis mer

- Jeg er veldig glad nå. Jeg tror på det gode i folk, og tror majoriteten i Israel vil ha fred. Livni kan få oss dit, sier 54-årige Orly Eitan.

Kan bli snytt for seier
Optimismen til tross, det er ikke sikkert at nåværende utenriksminister og Kadima-leder Tzipi Livni vil klare å samle sammen en koalisjon på 61 seter, som hun må ha for å forme en regjering, selv om Kadima blir det største partiet.

Hvis valgdagsmålingene er riktige, vil høyreblokken, ledet av Likud-leder Benjamin Netanyahu, ha 63-64 seter — og flertall. Ventre-sentrum-blokken, ledet av Livni vil få 56-57 seter.

Benjamin Netanyhau kan klare å gjøre som han gjorde ved valget i 1996. Da Israels befolkning la seg, trodde de Shimon Peres ble Israels president, men morgenen etter ble det klart at det ble Bibi Netanyahu. Dette kan altså skje igjen.

Så vel Netanyahu som Livni har sagt seg villig til å samarbeide med Yisrael Beiteinu og lederen Avigdor Lieberman - og dermed kan partiet bli svært sentralt i regjeringsforhandlingene etter valget.

Seint i går kveld erklærte Benjamin Netanyahu en klar seier for Likud og det han kaller nasjonalistblokken.

OPTIMIST: Yoni Lipkin (32) er trofast Likud-tilhenger og tror partileder Benjamin Netanyahu vil dra i land seieren til slutt. Foto: TORBJØRN GRØNNING
OPTIMIST: Yoni Lipkin (32) er trofast Likud-tilhenger og tror partileder Benjamin Netanyahu vil dra i land seieren til slutt. Foto: TORBJØRN GRØNNING Vis mer

- Høyrekoalisjonen vil vinne fordi vi får majoriteten av setene. Jeg har snakket med partiledere, og vi er enige om å begynne forhandlingene om å forme en regjering så tidlig som i morgen, erklærte en selvsikker Benjamin Netanyahu under sin tale ved midnatt.

Selve valget kommer nå et år før tida fordi sittende statsminister Ehud Olmert (fra Ariel Sharon-grunnlagte Kadima) valgte å trekke seg i inneværende periode etter en korrupsjonsskandale som han fortsatt sitter midt oppe i.

SIKKER PÅ SEIER: Tzipi Livni er i kveld sikker på at hun har vunnet valget. Men fortsatt er det svært jevnt. Foto: AP Photo/Peter Dejong
SIKKER PÅ SEIER: Tzipi Livni er i kveld sikker på at hun har vunnet valget. Men fortsatt er det svært jevnt. Foto: AP Photo/Peter Dejong Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer