Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Folket i Murmansk fortviler

Folk i Murmansk er opprørt og forbannet over at bønnen om hjelp fra utlandet for å redde mannskapet om bord på «Kursk», først kom i går. En ulmende erkjennelse av at de 116 kan være ofret av politiske grunner begynner å spre seg i denne havnebyen som er den russiske Nordflåtens hjerte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Selvsagt burde vi spurt om hjelp med en gang. Det er politiske grunner til at det ikke ble gjort, og de politiske grunnene holder ikke et øyeblikk, sa Aleksandr Razumov til Dagbladet i Murmansks hovedgate Leninskij Prospekt i går kveld.

- De er ofret på grunn av at marinen ikke ville tape ansikt. Derfor har myndighetene utsatt å be om hjelp helt til nå, sier han.

Razumov følger bestemor til bussen sammen med katta Rich.

Ba om hjelp

Først seint i går ettermiddag beit den russiske marineledelsen i det sure eplet, og ba om assistanse fra den britiske regjeringen for å få opp den havarerte ubåten.

Bønnen om hjelp fra sjefen for den russiske marine, admiral Vladimir Kurojedov, kom bare noen timer etter at president Vladimir Putin selv hadde kommentert ulykken for første gang offentlig.

- Ulykken er alvorlig, den er kritisk. Men vi kan slå fast at alt som kunne vært gjort har blitt gjort for å redde mannskapet, sa Putin.

Så sa han at han var blitt forsikret om at den russiske marinen hadde det utstyret den trengte for å redde de 116 mennene om bord på «Kursk».

En lokalavis i Murmansk kunne i går likevel bringe et intervju med moren til av mennene om bord på Kursk, Galina Belogun.

- Jeg kan ikke gråte, jeg kan ikke vise hvor redd jeg er overfor de andre barna, sier hun. Hun sier det er svært vanskelig å høre nyhetene og konstatere at det ikke er noe gjennombrudd i redningsarbeidet. Russiske myndigheter gjør nå alt de kan for at de pårørende ikke skal snakke med pressen.

- Ofret

På Bellonas kontor i Murmansk sitter lederen Andrej Zolotkov og er langt på vei enig i at de 116 som er fanget på bunnen av Barentshavet, er ofret av politiske grunner og av prestisjehensyn.

- Jeg håper at jeg når alt kommer til alt ikke blir nødt til å si at mannskapet om bord på «Kursk» er ofret av prestisjegrunner, sier han til Dagbladet.

Han var en av de aller første som var offentlig bekymret for miljøfarene knyttet til avfallet fra den sovjetiske kjernefysiske opprustningen.

- Jeg tror en viktig grunn til at man ikke har spurt om hjelp fra andre land tidligere, er knyttet til politikk og egen prestisje. Han understreker at de militære myndigheter hele tida har forsøkt underspille omfanget av ulykken. Og han mener at man ikke har villet slippe inn utlendinger, fordi de ikke skulle få innsyn i militære hemmeligheter. Han mener det er politiske grunner som er viktigst for at russiske myndigheter ikke ba om hjelp i redningsarbeidet før i går.

Men sinnet over handlingsvegring i den russiske marinen blant venner og naboer i Murmansk-området hjelper ikke de 116 om bord i «Kursk».

FORTVILET: Folk i Murmansk er fortvilet over at bønnen om hjelp fra utlandet først kom i går.